Home » Știri » Cumulul pensiei cu salariul în România. Anunțul important al ministrului Muncii pentru pensionari. Ce se schimbă

Cumulul pensiei cu salariul în România. Anunțul important al ministrului Muncii pentru pensionari. Ce se schimbă

Alexandru Cazacu / 18.03.2021, 13:09
Cumulul pensiei cu salariul în România. Anunțul important al ministrului Muncii pentru pensionari. Ce se schimbă

În cadrul unei conferințe de presă, Raluca Turcan a declarat că, în România există 35.000 de persoane care cumulează pensia cu salariul. De asemenea, ministrul, muncii a vorbit și despre legea salarizării. Ce trebuie să facă cei care cumulează pensia cu salariul în 30 de zile de la publicarea legii.

Cumulul pensiei cu salariul în România. Ce spune ministrul Muncii

Potrivit ministrului Muncii Raluca Turcan, miercuri, proiectul de lege cu privire la cumulul pensiei cu salariul a fost aprobat în primă lectură, urmând ca săptămâna viitoare să existe o variantă finală care va merge în Parlament. Așadar, salariații de la stat care primesc și pensie vor fi nevoiți să aleagă cu ce rămân, în termen de 30 de zile de la publicarea noii legi care va interzice cumularea pensiei cu salariul.

De asemenea, ministrul Muncii a declarat că în proiectul de lege este prevăzută posibilitatea persoanelor care au ajuns la vârsta de pensionare de a continua activitatea până la vârsta de 70 de ani. Acestă prevedere este valabilă atât pentru persoanele care lucrează în sectorul public, cât și pentru cele din sectorul privat. Acestea pot să revină asupra acestei opțiuni și să se reîntoarcă la pensie înainte să împlinească vârsta de 70 de ani. Totodată, Raluca Turcan a spus că există aproximativ 35.000 de persoane în sistemul public care cumulează pensia cu salariul.

”Vorbim de o opțiune, un drept, nu de o obligație. Un salariat care ajunge la vârsta legală de pensionare și dorește să muncească mai departe depune o cerere și e suficientă pentru a-și putea continua activitatea. În sectorul public însă, atunci când optează pentru prelungirea continuării activității, atunci se suspendă dreptul la pensie. Cei care cumulează pensie cu salariul la stat au obligația ca în 30 de zile de la publicarea actului normativ să-și exprime opțiunea, iar angajatorii trebuie să îi informeze”, a spus Raluca Turcan, la finalul ședinței de Guvern.

Ce spune Raluca Turcan despre persoanele care cumulează pensia cu salariul
Ce spune Raluca Turcan despre persoanele care cumulează pensia cu salariul

Ministrul Muncii, despre legea salarizării

De asemenea, Raluca Turcan a anunțat că la ședința de Guvern de miercuri, a fost adoptat în primă lectură un memorandum în baza căruia toate ministerele din România vor fi nevoite să își prezinte viziunea proprie cu privire la salarizarea din sistemul public. Mai mult de atât, ministrul Muncii este de părere că sporurile nu trebuie să depășească 20% din nivelul salariului de bază și că unele din ele trebui acordate în sumă fixă.

”Am solicitat ministerelor de linie să prezinte propria viziune în privința salarizării în sistemul public plecând de la niște principii pe care Ministerul Muncii le-a identificat: Să existe unitate în privința salariului în plată, care se calculează pentru toate categoriile socio-profesionale. Noi propunem ca salariul de bază la care să se raporteze calculul salariilor să fie 2.300 de lei, nivelul salariul minim brut pe economie.

Dacă sunt sporuri care sunt necesar a fi acordate, ele să nu depășească 20% din nivelul salariului de baza. Sistemul sporurilor să fie revizuit radical, în sensul în care unele sporuri să fie acordate în sumă fixă, pentru că presupun expunerea la condiții de muncă identice sau altele să fie eliminate și în domeniile respective să se prefere o reașezare pe grila de salarizare a salariilor în plată.”, a declarat ministrul, într-o conferință de presă de la Palatul Victoria.