Home » Știri » Salarii 2021. Ce sporuri ar putea să dispară și ce schimbări ar putea să cunoască legea salarizării

Salarii 2021. Ce sporuri ar putea să dispară și ce schimbări ar putea să cunoască legea salarizării

Alexandru Cazacu / 16.02.2021, 12:25
Salarii 2021. Ce sporuri ar putea să dispară și ce schimbări ar putea să cunoască legea salarizării

Ministrul Muncii a vorbit despre salariile românilor din 2021. Raluca Turcan este de părere că unele sporuri pe care le primesc românii ar trebui să dispară. Despre ce sporuri este vorba veți afla în continuarea articolului.

Salarii 2021. Ce sporuri ar putea să dispară

Mai exact, Raluca Turcan susține că sporurile pentru calculator nu ar trebui să existe. De asemenea, ministrul Muncii și Protecției Sociale spune că se va propune eliminarea acestor sporuri și a celui pentru confidențialitate.

Pe de altă parte, Raluca Turcan spune că există unii bugetari care muncesc foarte mult și în condiții dificile și aceștia trebuie motivați prin anumite sporuri. De asemenea, ministrul Muncii susține că angajații din Parlament ar trebui să primească sporul de antenă dacă există riscul de expunere la radiații.

”Nici nu ar trebui să existe (n.r. sporul de calculator), din punctul nostru de vedere, și vom propune eliminarea. Aşa cum am propune eliminarea și pentru sporul de confidențialitate. Dacă lucrezi într-un domeniu care presupune confidențialitate, nu trebuie să fii răsplătit pentru faptul că respecți legea”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan, la „Legile Puterii”.

Eu nu am susținut o abordare heirupistă privind tratarea sporurilor bugetarilor pentru că există categorii de bugetari care muncesc foarte mult și merită motivați. Mai sunt și bugetari care lucrează în condiții dificile și și aceștia trebuie sprijiniți. Unde sunt sporuri anapoda, în momentul în care le luăm la puricat, punem degetul pe rană și fie le acordăm într-o sumă fixă, dacă vor fi necesare, dar unele vor fi eliminate”, a declarat Raluca Turcan la ”Legile Puterii”, de la Realitatea.

Raluca Turcan, despre salariile bugetarilor

Se pare că salariile bugetarilor vor rămâne la același nivel cu cele de anul trecut. Raluca Turcan a anunțat că, va pune capăt debandadei din unele primării, unde salariul unui angajat este calculat în funcție de cel a edililor.

În cadrul unei emisiuni TV, ministrul a precizat faptul că, sunt unele instituții guvernamentale, în care angajații au salarii foarte mari. Totodată, Raluca Turcan susține că salariile bugetarilor vor fi la același nivel cu cele din 2020.

”Pe partea de salarizare, ceea ce e cert e că salariile bugetarilor vor rămâne la nivelul celor de anul trecut, nu se vor opera diminuări”, a spus ministrul Muncii, la Realitatea TV.

Ce se întâmplă cu salariile românilor în 2021
Ce se întâmplă cu salariile românilor în 2021

Salarii 2021. Raluca Turcan le taie elanul sindicaliștilor

Ministrul Muncii și Protecției Sociale le taie elanul sindicaliștilor care vor mai mulți bani la salariu în 2021. Totodată, Raluca Turcan anunță că dorește cuprinderea tuturor bugetarilor în grila de salarizare.

”S-a creat o grilă de creștere pentru salariile de bază și o grilă de creștere pentru sporuri, multe dintre ele fiind plafonate într-un procent de 30 la sută din plafonul ordonatorului de credit. Dar, pe acest principiu relativ corect, au apărut excepții și unele categorii socio-profesionale au devansat toate etapele de creștere, atât pentru salariile de bază, cât și pentru sporuri”, spune ministrul Muncii.

Raluca Turcan este de părere că România ar putea avea o nouă lege a salarizării peste un an de zile și că aceasta trebuie să fie ”una unitară”.