Home » Știri » Marko Attila, în conflict de interese cât a fost secretar de stat

Marko Attila, în conflict de interese cât a fost secretar de stat

Octavian Palade / 27.10.2016, 10:48
Marko Attila, în conflict de interese cât a fost secretar de stat

Fostul deputat Marko Attila s-a aflat în conflict de interese în perioada în care ocupa funcţia de secretar de stat la Departamentul Relaţii Interetnice din Guvern, susține Agenţia Naţională de Integritate.

Marko Attila a fost în conflict de interese pe parcursul perioadei în care a ocupat funcţia de secretar de stat la Departamentul Relaţii Interetnice din Guvern. Potrivit ANI, acesta a semnat patru contracte şi un act adiţional încheiate cu Asociaţia Juriştilor Maghiari din România, unde era membru, privind finanţarea din fonduri nerambursabile a unor proiecte, relatează news.ro.

Fostul deputat UDMR a încălcat legislaţia privind conflictul de interese în materie administrativă în raport cu dispoziţiile articolelor 70 şi 72 din Legea 161/2003 privind măsurile pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor şi funcţiilor publice, precizează Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

“În perioada deţinerii funcţiei de secretar de stat, Marko Attila-Gabor a semnat patru contracte şi un act adiţional, încheiate între Secretariatul General al Guvernului – Departamentul Relaţii Interetnice şi Asociaţia Juriştilor Maghiari din România (în cadrul căreia persoana evaluată deţinea calitatea de membru), privind finanţarea din fonduri nerambursabile a unor proiecte derulate de aceastã asociaţie, precum şi documente ce au stat la baza încheierii acestor contracte”, se arată în comunicatul Agenției.

Marko Attila, având la acea vreme funcția de preşedinte al comisiei de evaluare a proiectelor, a semnat şi actele ce au stat la baza încheierii celor patru contracte de finanţare. În plus, deputatul UDMR a beneficiat de programul de formare profesionalã din cadrul proiectelor derulate de Asociaţia Juriştilor Maghiari din România şi finanţate de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul Relaţii Interetnice, participând, în calitate de jurist, la conferinţele organizate de organizaţia profesională.

Potrivit ANI, fostul deputat UDMR a fost informat despre evaluare şi concluziile acesteia, dar nu a depus niciun punct de vedere la dosar, legat de aspectele semnalate.

Marko Attila a fost dat în urmărire internaţională în luna aprilie 2015, după ce pe numele său a fost emis un mandat de arestare preventivă în lipsă, la cererea DNA, în dosarul privind despăgubiri pentru imobile supraevaluate acordate de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. Fostul deputat avea funcția de membru în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP.

Marko Attila și-a dat demisia din funcția de deputat în luna aprilie 2015.