Home » Știri » Ministerul Sănătății a lansat campania „Nu-antibiotice la-ntâmplare”

Ministerul Sănătății a lansat campania „Nu-antibiotice la-ntâmplare”

George Stanciu / 21.11.2016, 16:34
Ministerul Sănătății a lansat campania „Nu-antibiotice la-ntâmplare”

”Mai mult de 90 la sută din consumul de antibiotice se petrece în afara spitalului, în cazul infecțiilor tratate la domiciliu. Pacienţii şi familiile acestora solicită în mod expres medicilor să le prescrie antibiotice sau farmaciştilor să le elibereze antibiotice fără prescripţie medicală, de accea am lansat campania „Nu-antibiotice la-ntâmplare”, a afirmat , luni, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

„Antibioticele au reprezentat un progres medical care a permis salvarea a sute de milioane de vieţi şi reducerea sechelelor şi a duratei de evoluţie a infecţiilor la miliarde de pacienţi în ultimii 75 de ani. Este probabil că terapia antibiotică alături de imunizări şi de creşterea nivelului de igienă au reprezentat factorii principali care au determinat ca, în multe dintre regiunile planetei, durata medie de viaţă să crească cu peste 30 de ani în ultimul secol. Simpla utilizare a antibioticelor poartă însă în ea germenii selectării rezistenţei bacteriene la antibiotice. Cu cât antibioticele sunt folosite mai frecvent cu atât acest fenomen este accelerat. Astfel, s-a ajuns ca în ultimele decenii să ne confruntăm cu bacterii tot mai rezistente la antibiotice”, a afirmat, luni, ministrul Sănătăţii la inaugurarea campaniei de informare.Potrivit lui Voiculescu, există boli şi intervenţii medicale majore care afectează apărarea antiinfecţioasă a organismului, adică sistemul imunitar, şi fac ca viaţa pacientului să depindă de existenţa unor antibiotice eficiente.

„Tratamente pentru boli grave, cum ar fi marile arsuri, tratamente pentru transplantul de organe, chimioterapia sau îngrijirea prematurilor riscă să devină fie greu de realizat, fie, pur şi simplu, imposibil de realizat. Totul din cauza creşterii rezistenţei la antibiotice a bacteriilor periculoase, care pot infecta aceşti pacienţi.  Peste 90 la sută din consumul de antibiotice are loc în afara spitalului, pentru infecţii tratate la domiciliu. Pe de o parte, pacienţii şi familiile lor solicită în mod expres medicilor să le prescrie antibiotice sau farmacistului să li se elibereze aceste antibiotice fără prescripţie medicală. Pe de altă parte, prescriptorii recomandă antibiotice inutile, din mai multe motive: fie din lipsa informaţiilor medicale actualizate, fie la presiunea pacientului sau a familiei, fie din cauza persuasiunii companiilor farma, fie din teama de a nu greşi, teama de a fi culpabili dacă nu le prescriu. Dacă nu se vor lua măsuri energice, estimările arată că, în anul 2050, în toată lumea se vor înregistra cel puţin 10 milioane de decese produse de infecţii cu germeni rezistenţi”, a mai afirmat Voiculescu.Pe fondul acestor situații, Ministerul Sănătăţii a luat decizia de a lansa campania Nu-antibiotice la-ntâmplare” .

„Lansăm acum o campanie de informare care se numeşte «Nu-antibiotice la-ntâmplare» pentru că este importat ceea ce face fiecare dintre noi. Încercăm să ne adresăm astfel cât mai multor categorii: medicilor, pacienţilor, producătorilor. Încercăm să îi facem pe toţi să înţeleagă că pentru a conserva eficienţa antibioticelor acestea trebuie utilizate doar atunci când sunt necesare. Utilizate atunci când nu este nevoie de ele nu au cum să aibă eficienţa dorită, dar au riscuri foarte mari. Campania va cuprinde difuzarea unui spot TV, este produs sub coordonarea Ministerului Sănătăţii şi este difuzat în reţelele de televiziune”, a spus Vlad Voiculescu, citat de news.ro.El a explicat că vor fi distribuite zeci de mii de cutii de pseudo-medicamente, inscripţionate cu mesajul „Nu-antibiotice la-ntâmplare”.

„De asemenea, vom avea materiale informative, vom avea cutii de pseudo-medicamente – Nu-antibiotice la-ntâmplare! – în care sunt inserate flyere de informare pentru fiecare categorie căreia îi este destinat materialul. Avem pentru medicii de familie 12.000 de cutii, avem pentru medicii prescriptori în spitale 13.000 de cutii şi avem pentru pacienţii 25.000 de cutii care vor fi distribuite de către asociaţiile de studenţi medicinişti şi studenţii de la Farmacie. Vom avea 10.000 de postere în spitale”, a adăugat Voiculescu, precizând că trebuie să fie delimitate o serie de reguli clare cu privire la prescriere, iar acestea trebuie să și fie respectate.Pentru ca astfel de reguli să fie respectate, Minsiterul Sănătății va spori controalele, va crea un comitet național de prevenire a rezistenței la astfel de medicamente, dar vor fi introduse și restricții și sancțiuni pentru nerespectarea regulilor, mai arată Vlad Voiculescu.