Home » Știri » Ministrul propus al Cercetării, Şerban Valeca, avizat favorabil în comisiile reunite

Ministrul propus al Cercetării, Şerban Valeca, avizat favorabil în comisiile reunite

Sebastian Rotaru / 04.01.2017, 15:26
Ministrul propus al Cercetării, Şerban Valeca, avizat favorabil în comisiile reunite

Şerban Valeca, ministrul propus al Cercetării şi Inovării, a fost avizat favorabil, miercuri, de comisiile parlamentare, el promiţând majorarea bugetului cercetării cu 30% anual pentru măriri de salarii, programe de investiţii şi programe de cercetare.

Avizul favorabil pentru Șerban Valeca a fost dat cu 21 de voturi ”pentru” şi 13 ”împotrivă”, relatează news.ro.

”Dorim să creştem programul de eliminare a impozitelor pentru toate tipurile de programe de cercetare şi pentru lucrătorii în cercetare efectiv pe proiecte, adică şi pentru cadrele medii care lucrează în laboratoare şi care participă efectiv la experimente şi la lucrările de laborator în centrele de cercetări din România”, le-a spus el parlamentarilor, după ce a promis majorarea bugetului cercetării cu 30% anual.

Șerban Valeca a promis şi sprijin pentru inventatorii români.

„Vom finanţa programe de aplicare a invenţiilor în parteneriat public-privat, astfel încât inventatorii români să poată să îşi vândă aplicaţia, iar mediul economic să beneficieze de rezultatele invenţiilor. Totodată, vom susţine participarea unităţilor de cercetare româneşti la programele europene Orizont 2020, vom încerca, pe baza Parteneriatului strategic cu SUA pe care România îl are, să facem schimburi de experienţă şi proiecte comune de cercetare. Vom iniţia în parteneriat cu MAE un program denumit «Diplomaţia prin Cercetare», astfel încât pe web-site-urile ambasadelor României în lume o dată la trei luni să fie prezentat un proiect de mare anvergură din ţara noastră şi în ideea de a găsi parteneri internaţionali în executarea acestor proiecte”, a mai spus el.

Cariera politică alui Valeca  s-a desfăşurat în cadrul PDSR, devenit ulterior PSD. A devenit deputat în martie 2000, pentru un mandat ce a avut o durată de numai opt luni. Şerban Valeca a fost numit ministru delegat pentru Cercetare în guvernul condus de către Adrian Năstase, în perioada 28 decembrie 2000 – 19 iunie 2003. În anul 2008, Valeca a redevenit parlamentar, însă în Senat, calitate pe care nu a mai părăsit-o. În 2015, a devenit preşedintele organizaţiei de Argeş a PSD, din partea căreia a obţinut fiecare mandat în Parlamentul României, informează Digi24.