Home » Știri » Ministrul Educației reacționează după scandalul numirii directorilor de școli

Ministrul Educației reacționează după scandalul numirii directorilor de școli

Sebastian Rotaru / 10.01.2017, 13:07
Ministrul Educației reacționează după scandalul numirii directorilor de școli

Ordinul privind numirea directorilor de unități de învățământdat, dat de ministrul Educației, a fost emis pe 6 ianuarie, nefiind antedatat.

„Ordinul respectiv a fost înregistrat vineri, pe 6 ianuarie, și a fost trimis către Monitorul Oficial și publicarea s-a făcut pe 9 ianuarie — luni. A fost weekend. Ordinul de ministru a fost dat vineri după consultarea inspectorilor generali și a fost trimis la Monitorul Oficial pentru publicare. Monitorul Oficial l-a publicat abia luni, pe data de 9. Deci, el intră în funcțiune după publicarea în Monitorul Oficial. Adică, începând cu data de luni”, a explicat un reprezentant de la Ministerul Educației, potrivit news.ro.

El a precizat că deciziile privind numirea temporară a directorilor pe posturile care nu s-au ocupat prin concurs au fost luate de inspectorii generali, conform procedurii.

„Inspectorii generali, în cursul dimineții, au făcut ședințe la nivelul consiliilor de administrație. Este o procedură care trebuie respectată, nu inspectorul general a numit un director acolo. Consiliile profesorale, după aceea consiliul de administrație și după aceea inspectorul general dă numirea respectivă”, a afirmat ministrul Educației.

Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a susținut că vineri nu exista un ordin de la ministrul Educației cu privire la numirea în funcții a directorilor de școli, ci doar o notă, și că ulterior ministrul Educației, Pavel Năstase, a antedatat actul, motiv pentru care cere autorităților statului să se autosesizeze.

„Am avut dreptate când am spus că PSD a modificat un ordin de ministru printr-o fițuică fără nicio valoare juridică. Vineri, toate Inspectoratele Școlare au primit nota nr. 24187 din 6.01.2017 prin care aveau liber la numirea pe funcții a directorilor care nu au promovat concursul sau care nu au participat la acesta, așteptând să vină PSD să-i numească în funcție pe criterii politice. Nu au primit și Ordinul de ministru, din simplu motiv că el nu exista în data de 06.01.2017! Abia aseară, în 9.01.2017, au publicat în Monitorul Oficial nr. 20/09.1.2017 (Partea I) Ordinul de Ministru nr. 3.044 care preia informația din nota de vineri”, a scris Turcan, marți, pe Facebook.

Turcan a afirmat că această „ilegalitate” a fost acoperită de „o altă ilegalitate”.

„PSD trebuie să răspundă de ce Ministerul Educației a transmis către toate inspectoratele nota nr. 24187 din 6.01.2017, în loc să trimită Ordinul de ministru? Răspunsul este foarte simplu: vineri, 6 ianuarie 2017, nu a existat un Ordin de ministru! La trei zile, după ce i-am avertizat de ilegalitate, au publicat un Ordin de Ministru antedatat! Așadar, ministrul PSD a antedatat un act doar pentru a-și ascunde sfidarea la adresa legii în vigoare. Autoritățile statului ar trebui să se autosesizeze, iar vinovații să răspundă penal”, conchide Raluca Turcan.