Home » Știri » Ministrul propus al Educației, Pavel Năstase, avizat favorabil în comisiile reunite

Ministrul propus al Educației, Pavel Năstase, avizat favorabil în comisiile reunite

Sebastian Rotaru / 04.01.2017, 14:10
Ministrul propus al Educației, Pavel Năstase, avizat favorabil în comisiile reunite

Ministrul propus al Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat în cadrul audierilor din comisiile parlamentare că tezele de doctorat suspecte de plagiat trebuie analizate de universităţile care le-au acordat.

Pavel Năstase a mai declarat că CNATDCU trebuie să fie instanţă de arbitraj, care să rezolve eventualele contestaţii la deciziile universităţilor, anunță news.ro.

”Eu cred că trebuie găsită o modalitate mixtă între o descentralizare astfel încât universitatea care a dat diploma respectivă să o reanalizeze, iar la nivelul ministerului să fie acest CNATDCU care să facă un arbitraj. Atunci când există contestaţii, ele să fie rezolvate la nivelul ministerului”, a declarat Pavel Năstase.

Pavel Năstase a precizat că CNATDCU este format din reprezentanţi ai tuturor domeniilor de studii şi ”este greu ca un expert din această comisie care este matematician sau fizician să voteze pentru o teză din domeniul dreptului”.

Pavel a mai spus că va analiza și Ordonanţa 4/2016, care prevede că CNATDCU rezolvă suspiciunile de plagiat, şi va lua o decizie dacă o va modifica sau nu.

De asemenea, ministrul propus al Educaţiei a dat asigurări că va lua măsuri pentru eradicarea plagiatului şi a spus că intenţionează să publice toate tezele de doctorat din România pe o platformă online a Ministerului Educaţiei.

”Plagiatul este un efect. Noi trebuie să luăm măsuri ca să dispară plagiatul. Există şi la Ministerul Educaţiei o platformă unde vor fi publicate aceste teze de doctorat, iar la nivel descentralizat, fiecare universitate, există platforme care analizează toate lucrările care sunt produse în aceste universităţi”, a mai spus Pavel Năstase.