Home » Știri » Ministrul Finanțelor: Creșterea economică se simte și în buzunarele românilor

Ministrul Finanțelor: Creșterea economică se simte și în buzunarele românilor

Octavian Palade / 17.11.2016, 12:47
Ministrul Finanțelor: Creșterea economică se simte și în buzunarele românilor

Ministrul Finanțelor a declarat, la bilanţul unui an de mandat, că economia românească are cea mai mare creştere din Uniunea Europeană.

Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, și-a prezentat bilanţul de 12 luni de la preluarea mandatului și a declarat că România a avut, în primele nouă luni ale acestui an, cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, care se simte şi în nivelul de trai al românilor prin creşterea veniturilor populaţiei, transmite news.ro.

Conform celor mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică (INS), economia României a crescut, în primele nouă luni ale acestui an, cu 4,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În aceeaşi perioadă, câştigul salarial mediu net a crescut cu 14,2% după primele nouă luni.

Ministrul Finanțelor a afirmat că acest avans al veniturilor populaţiei, alături de creşterea ratei de ocupare a forţei de muncă, reflectă creşterea economică.

”Creşterea economică, de 4,9% după nouă luni, este cea mai mare din UE. Aceasta s-a simţit şi în buzunarele românilor, prin creşterea veniturilor populaţiei. Totodată, rata de ocupare a forţei de muncă a crescut cu 3,4% la nouă luni, un punct procentual peste anul trecut. Este cel mai mare ritm de creştere după criză”, a mai declarat Ministrul Finanțelor.

Rata de ocupare a populaţiei cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani, un indicator al gradului în care populaţia este activă din punct de vedere economic, a urcat în trimestrul al doilea la 66,6%, de la nivelul de 64,5% în primele trei luni, dar se menţine încă la o distanţă de 3,4 puncte procentuale faţă de ţinta fixată pentru 2020, care prevede o rată de ocupare de minimum 70%, se arată într-un raport al Institutului Național de Statistică.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează un avans economic de 5% pentru întregul an,iar Comisia Naţională de Prognoză (CNP), un organism guvernamental, mizează pe un avans de 4,8%.

Economia românească a primit mai mulţi stimuli din partea guvernului în ultimul an.

Salariile bugetarilor au crescut la finalele anului trecut cu 10%, veniturile angajaţilor din sectorul public de sănătate au crescut cu 25%, o creștere asemănătoare fiind aplicată anul trecut şi în sectorul educaţiei.

Mai mult, de la 1 mai, salariul minim brut pe economie a crescut cu 19%, de la 1.050 lei la 1.250 lei.