Home » Știri » Mircea Dumitru nu comentează demisia lui Viorel Barbu, președinte CNATDCU

Mircea Dumitru nu comentează demisia lui Viorel Barbu, președinte CNATDCU

George Stanciu / 11.10.2016, 15:52
Mircea Dumitru nu comentează demisia lui Viorel Barbu, președinte CNATDCU

Mircea Dumitru, Ministrul Educației, susține că Viorel Barbu nu l-a înştiinţat până la ora redactării acestei ştiri cu privire la demisia sa de la CNATDCU şi că nu va comenta decizia până când nu avea o discuție cu Barbu. Ministrul mai afirmă că în România o instituţie de tipul CNATDCU ”îşi justifică existenţa cu funcţionalitatea pe care o are în momentul de faţă”.

”Am primit aseară mai târziu un mesaj de la domnia sa (Viorel Brabu – n.r.). Nu ştiu dacă e finală această hotărâre (privind demisia de la CNATDCU – n.r.), urmează să verific în cursul zilei de astăzi, am încercat să vorbesc la telefon cu domnul academician Barbu, nu am reuşit până în acest moment, deci nu vă pot spune că asta e decizia finală. Dacă hotărârea are legătură cu ceea ce s-a votat ieri în Senat, de asemenea urmează să discutăm, deocamdată ar fi doar speculativ.  Nu voi face niciun comentariu până nu vorbesc cu domnia sa”, a transmis ministrul Educaţiei, prezent la Palatul Parlamentului.

Mircea Dumitru a discutat și modificările aduse Legii educației cu privire plagiate, prin care CNATDCU devine doar o instanţă de recurs, lăsând la latitudinea universităților să retragă titlurile de doctor, și este de părere că în Românie iinstituție precum CNATDCU este necesară.

”Într-adevăr, în ţările în ţările în care universităţile funcţionează după un regulament care întăreşte autonomia dar şi răspunderea faţă de societate, universităţile sunt cele care trebuie să judece şi să decidă dacă doctoratele sunt sau nu plagiate. În cazul nostru, trebuie să spun că, din păcate, au fost mai multe situaţii în care universităţile nu au răspuns la critici sau la sesizări din partea unor instituţii, care au solicitat verificarea unor doctorate. De aceea, cred că în România, deocamdată, o instituţie cum este CNATDCU îşi justifică existenţa cu funcţionalitatea pe care o are în momentul de faţă. Deci, cred că această modificare a legii nu este benefică pentru a însănătoşi mediul academic din România”, a afirmat Mircea Dumitru

Întrebat dacă Guvernul poate să mai facă ceva cu privire la modificare, ministrul a spus că se va face o analiză a situației.

”CANTDCU, în momentul de faţă, prin regulamentul pe baza căruia funcţionează, a început să lucreze corect şi bine, să dea anumite rezultate. Putem discuta asupra perfecţionării mecanismului, dar cred că deocamdată este nevoie de un gen de mecanism centralizat şi naţional”, a mai adăugat Mircea Dumitru.

Viorel Barbu, Preşedintele CNATDCU, și-a dat demisia, declarând pentru news.ro că a renunţat la funcția de conducere deoarece Senatul a votat legea privind plagiatul, iar el nu este doritor să prezideze asupra unei insitutuții decorative.

”Mi-am dat demisia. Nu are rost să rămân în fruntea unei instituţii decorative”, a declarat Viorel Barbu

Viorel Barbu fusese președinte CNATDCU din data 16 iunie, când a fost ales prin vot. El a fost ales la conducerea Consiliului după ce ministrul Educaţiei aprobase o nouă componență a acestuia.

Sursă imagine: www.jurnalistii.ro