Home » Știri » Mituri despre menstruație – ce e adevărat și ce e total fals

Mituri despre menstruație – ce e adevărat și ce e total fals

Manolică Anca / 26.10.2020, 18:01
Mituri despre menstruație – ce e adevărat și ce e total fals

Cu siguranță ai auzit atât de multe lucruri despre menstruație, încât ai început să le crezi, fără să verifici dacă sunt adevărate sau nu. Deci, nu tot ce știi despre menstruație este și adevărat. Iată cele mai întâlnire mituri despre menstruație – ce e adevărat și ce e total fals.

Mituri despre menstruație

Trăim în era tehnologiei și asta ne dă posibilitatea de a ne putea informa oricând vrem. Nu trebuie să credem chiar tot ceea ce auzim, ia dacă nu suntem siguri, putem verifica foarte ușor. Iată miturile adevărate despre menstruație, dar și unele care trebuie demontate.

Fiecare ciclu menstrual durează 28 de zile

Nu este o regulă general valabilă. Unele cicluri menstruale durează mai mult, iar altele mai puțin. La fel cum fiecare persoană este diferită. Această perioadă poate fi influențată și de anumiți factori, precum medicamentația, greutatea sau stresul, spune Andreea Raicu pe blogul său.

Mituri despre menstruatie
Mituri despre menstruatie

Un ciclu menstrual neregulat, înseamnă o afecțiune gravă

Este total neadevărat. Multe dintre femei nu au un ciclu menstrual regulat, iar asta se întâmplă din varii motive. Cu toate acestea, pentru liniștea ta, poți consulta un medic specialist și discuta deschis despre ceea ce te face să crezi asta. Vei descoperi că nu este nimic neobișnuit în a avea un menstrual neregulat.

În timpul menstruației nu poți rămâne însărcinată

Poți să rămâi însărcinată în orice moment al ciclului menstrual. Cum nu toate femeile au un ciclu menstrual regulat, există posibilitatea ca acestea să aibă ovulația în timpul menstruației. Este destul de rar întâlnit, dar nu imposibil. Pentru a preveni o sarcină nedorită, este recomandată folosirea metodelor contraceptive.

Tampoanele interne sunt periculoase

Dacă acestea te fac să te simți mai confortabil și mai protejată, atunci nu renunța la ele. Șocul toxic apare datorită substanțelor regăsite în tampoane, însă este o afecțiune destul de rară. Mai mult, aceasta nu este strâns legată de folosirea tampoanelor. În cazul unor senzații de disconfort, alege să optezi pentru alte produse care fac să te simți bine în pielea ta. Nu ezita niciodată să apelezi, cu încredere, la sfatul medicului tău ginecolog.

Este interzis să faci sport în timpul menstruației

Nu este interzis, însă nu trebuie să exagerezi. Exercițiile fizice ușoare pot contribui la amelioarea durerilor menstruale, deci, alege să te menții în formă chiar și în zilele mai delicate.

Nu ai voie să îți speli părul în timpul menstruației

Nu este adevărat. Cum la fel de fals este și mitul conform căruia, în această perioadă, nu este bine să te vopsești. Nici șamponul, nici vopseaua nu au vreo legătură cu menstruația.

Mituri despre menstruatie
Mituri despre menstruatie

Sângerarea se oprește în apă

Nu este adevărat. În acest caz va fi, poate, mai puțin abundetă din cauza gravitației, care nu este la fel de puternică în apă.

Menstruația poate declanșa simptome ale astmului

Da și multe persoane cu astm, probabil, au observat asta de-a lungul timpului. Simptomele se pot înrăutăți din cauza fluctuațiilor estrogenului, dar și a sensibilității crescute a corpului la alergeni în timpul menstruației.

Sângerările pot fi semnul unei sarcini

Da, câteodată, femeile confundă această sângerare cu o menstruație anormală și de scurtă durată. Nu ezita să faci un test de sarcină dacă te confrunți cu această neregularitate.

Menstruația se sincronizează cu cea a prietenelor tale

Acesta este un alt mit de care, tot mai multe femei sunt convinse. Dacă stai mai mult timp alături de o prietenă, acesta va duce la sincronizarea menstruațiilor. Specialiștii spun că este doar o simplă coincidență.

Nu este bine să faci sex în această perioadă

Acest lucru depinde doar de tine și partener. Din contră, specialiștii spun că există și beneficii în acest sens: sângerările pot fi un bun și natural lubrifiant, iar orgasmul poate ameliora crampele.

Mituri despre menstruatie
Mituri despre menstruatie

În timpul menstruației, corpul se curăță

Menstruația este un semn care arată că fertilizarea nu s-a produs. În această perioadă, nivelul hormonilor crește, uterul regenerându-se. Dacă te afli la ovulație, iar fertilizarea nu s-a produs, scade nivelul hormonilor, iar țesutul uterului se deteriorează, rezultând menstruația. Apoi, tot acest proces se va relua.

Sângerările abundente sunt normale

Nu, iar în cazul în care acestea sunt frecvente, esre rezomadat să consumi un medic specialist. Acestea, de regulă, sunt un semn dat de corpul tău atunci când există o problemă.

Menstruația poate cauza anemie temporară

Conform specialiștilor, o pierdere a sângelui per menstruație este de 30 de mililitri, dar poate fi și mai mult. o Pierdere de 80 de mililitri poate duce la anemie. Este important să se țină o evidență a sângelui ce se pierde în urma menstruației.

Menstruațiile de peste o săptămână și care necesită schimbarea absorbantului o dată la o oră sau două, pot reprezenta semnele unei sângerări abundente, ce duc la o pierdere mare de fier din organism, notează.

Menstruația se oprește dacă ești prea slabă

Da, pentru a avea menstruație este nevoie de un anumit procent de grăsime și un indice de masă corporală mai mare decât 18,5. Contrar, te poți confrunta cu absența menstruației, numită amenoree.