Home » Știri » Modificarea Codurilor penale: cine scapă de dosare, după decizia spontană a Guvernului

Modificarea Codurilor penale: cine scapă de dosare, după decizia spontană a Guvernului

Sebastian Rotaru / 01.02.2017, 00:20
Modificarea Codurilor penale: cine scapă de dosare, după decizia spontană a Guvernului

Lista celor care vor scăpa de dosarele penale, după aprobarea modificării Codului Penal şi Coduli de Procedură Penală, este una cu nume sonore și controversate.

Liviu Dragnea, Gabriel Oprea, Nicuşor Constantinescu, Marian Vanghelie, Elena Udrea, Cristian Popescu Piedone sunt doar câțiva dintre cei care vor beneficia de modificarea Codurilor penale, anunță News.ro.

Procesul pompierilor implicaţi în cazul Colectiv va fi închis, da și dosarul fostului ministru de Externe Titus Corlăţean, acuzat ca a împiedicat votul în diaspora, în favoarea candidatului la preşedinţie Victor Ponta.

Liviu Dragnea, liderul PSD și șeful Camerei Deputaților scapă de dosarul în care este acuzat că a menţinut în funcţii două angajate ale Direcţiei de Protecţie a Copilului Teleorman, care lucrau în realitate pentru filiala locală a PSD. Prejudiciul în cazul său a fost stabilit la 108.000 de lei, constituind salarii încasate ilegal.

Gabriel Oprea, fost ministru de Interne, fost prim-ministru interimar și liderul partidului dizolvat UNPR, scapă de dosarul în care este acuzat de ucidere din culpă, dupa ce poliţistului Bogdan Giginăa murit într-un accident de motocicletă, în timp ce îi deschidea drumul lui Oprea într-o coloană oficială.

Ioan Lascăr, şeful clinicii de Recuperare din cadrul Spitalului Floreasca, cel care a achiziţionat barocamera care s-a dovedit inutilă pentru arşi și care era folosită ca „sală de înfrumusețare”.

Nicuşor Constantinescu, fostul preşedinte al CJ Constanţa, acuzat de abuz în serviciu, va fi absorbit de dosar. În ultimul dosar în care a fost trimis în judecată, acesta a creat un prejudiciu de 11.621.345 de lei.

Eugen Bejinariu, fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului în perioada 2003-2004, în care este acuzat că a susţinut proiectul de achiziţionare a licenţelor Microsoft și a adus o pagubă de 67 milioane de euro.

Claudiu Florică, fost reprezentant Fujitsu Siemens în România şi cel care a pus la cale afacerea Microsoft scapă de dosar, el sub control judiciar pe cauţiune, iar procurorii au calucalt un prejudiciu adus statului de 28 milioane de dolari.

Aristotel Căncescu, fost preşedinte al CJ Brasov, scapă de dosarul penal în care este acuzat că a oferit unei societăţi comerciale un spaţiu într-un spital de stat.

 Antonina Radu şi George Petrică Matei, inspectori IGSU care au controlat clubul Colectiv cu puţin timp înainte de incendiu, sunt absorbiți de fapte după modificarea Codurilor penale.

George Scripcaru, primarul municipiului Braşov, cel care a folosit mai multe mașini de lux cumpărate pe numele primăriei, este de astăzi „curat”.

Ioan Oltean, fost deputat PDL şi Crinuţa Dumitrean, fost director al Agenţiei Naţionale de Restituire a Proprietăţilor (ANRP), acuzaţi că au prejudiciat statul cu 98 de milioane de lei prin supraevaluarea unui teren, scapă și ei.

Vasile Ciurchea şi Irinel Popescu, foşti preşedinţi ai Casei de Asigurări de Sănătate (CAS), în care sunt acuzaţi că, împreuna cu alte persoane, au produs un prejudiciu de 18 milioane de euro bugetului de stat prin încheierea unui contract păgubos cu compania HP Romania pentru achiziţionarea unui soft privind Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), vor fi, de asemenea, achitați.

Titus Corlăţean, fostul ministru de Externe a fost acuzat că a împiedicat votul în diaspora și a acționat defectuos, pentru a-l susține pe candidatul la președenția României, Victor Ponta.

Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 4, acuzat că a emis autorizație de funcționare pentru clubul Colectiv, deși acesta nu avea aviz ISU pentru incendiu, scapă și el de dosar.

Fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie scapă de dosarul în care este cercetat pentru că a acordat fără licitaţie două contracte de salubrizare, prejudiciul fiind stabilit la două milioane de lei.

Gheorghe Ciuhandu, fostul primar al Timișoarei nu va mai fi judecat în dosarul finanţării clubului Politehnica Timisoara. Prejudiciul adus de acesta este în jur de 31 de milioane de euro.

Tiberiu Niţu, acuzat că a folosit ilegal coloana oficială, scapă și el.

Eduard Martin, proprietarul firmei de salubrizare Polaris Constanţa şi fost deputat, scapă de acuzaţiile aduse de procurori în dosarul contractului de salubrizare încheiat cu Primăria Constanta pe 25 de ani, contract care ar fi generat un prejudiciu de 200 milioane de lei.

Gheorghe Nichita, fostul primar al Iașului, acuzat că a ordonat Poliției Locale să-i supravegheze iubita, scapă și el de dosar.

Dan Şova nu va mai fi judecat în dosarul CET Govora după ce ar fi creat un prejudiciu de 660 de mii de euro şi 1,8 milioane de lei societăţii de stat prin încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu firma sa de avocatură.

Elena Udrea, fostul ministru al Turismului este și ea beneficiară a deciziei. Ea este acuzată că a accesat ilegal un împrumut bancar de 3,2 milioane de euro.

Laura Georgescu, preşedinte al CNA, scapă de mare parte dintre acuzaţiile care i se aduc în condiţiile dezincriminării infracţiunii de abuz în serviciu. Ea este acuzată că a retras licenţa unui post de televiziune şi apoi a revenit asupra deciziei la cererea fostului deputat PSD Viorel Hrebenciuc.

Gheorghe Bunea Stancu, fostul presedinte al Consiliului Judeţean Brăila scapa şi el de dosarul în care este acuzat că a finanţat ilegal cu 7,4 milioane de lei clubul local de fotbal.