Home » Știri » Monica Macovei cere retragerea ordonanțelor de urgență

Monica Macovei cere retragerea ordonanțelor de urgență

Sebastian Rotaru / 30.01.2017, 12:58
Monica Macovei cere retragerea ordonanțelor de urgență

Europarlamentarul Monica Macovei îi cere ministrului Justiției, Florin Iordache, să retragă cele două OUG privind grațierea și modificarea Codurilor penale.

Monica Macovei spune că „adevărata” consultare publică a avut loc duminică seară, prin ieșirea a 100.000 de români în stradă, relatează Agepres.

„Adevărata consultare publică a avut loc în stradă: peste 100.000 de români au spus ‘nu’ grațierii și modificării Codurilor din justiție. Ministrul Iordache are de făcut un singur lucru: să ia act de cerința celor peste 100.000 de români care au ieșit duminică seara pe străzi în mai multe orașe din țară și să retragă cele două Ordonanțe de urgență”, afirmă Monica Macovei, într-un comunicat.

Monica Macovei crede că „oamenii nu se mai lasă păcăliți, au înțeles clar că scopul OUG-urilor este să îi scape pe politicieni și pe oligarhi de închisoare și de viitoare pedepse”.

„Oamenii au înțeles clar că principalul beneficiar al celor două ordonanțe este Dragnea, că Voiculescu abia așteaptă să iasă din închisoare, că Tăriceanu, Ponta, Șova și mulți alții vor să scape de dosarele penale pe care le au și că toți politicienii care au furat și prietenii lor vor să rămână cu averile obținute ilegal neatinse”, susține Macovei.

Ea atrage atenția că, în cazul în care ar intra în vigoare ordonanțele de urgență, fie și pentru scurt timp, cele două OUG își produc efectele.

„Chiar și câteva minute în care ar fi publicate și ar intra în vigoare, ordonanțele de urgență își produc efectele —pedepsele sunt grațiate, infracțiuni de corupție sunt anulate. Ministrul Iordache nu mai trebuie să bifeze o ‘consultare’ publică într-o sală neîncăpătoare din minister și cu ușile închise. Numai aseară, peste 100.000 de români au spus răspicat: ‘cerem respect pentru statul de drept’, ‘țara cere fără grațiere’ și că ‘în democrație, hoții merg la pușcărie'”, mai arată Macovei.