Home » Știri » Motivul pentru care fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a primit 3 ani de închisoare cu executare

Motivul pentru care fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a primit 3 ani de închisoare cu executare

Alexandru Cazacu / 02.03.2021, 09:29
Motivul pentru care fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a primit 3 ani de închisoare cu executare

Luni, magistrații din Franța au decis condamnarea la trei ani de închisoare a fostului președinte francez, Nicolas Sarkozy. Cum s-a ajuns în această situație, puteți afla în continuarea articolului.

De ce a primit Nicolas Sarkozy 3 ani de închisoare cu executare

Magistrații din Franța au decis luni condamnarea fostului președinte francez la trei ani de închisoare, dintre care doi sunt pentru trafic de influență. Curtea Supremă de Justiție din Franța a hotărât ca ca Sarkozy poate să ceară ispășirea pedepsei de un an la domiciliu, potrivit France24. Cu toate acestea, decizia judecătorilor poate fi atacată cu apel.

Nicolas Sarkozy a fost acuzat că, împreună cu avocatul său, a încercat să-l corupă pe magistratul Gilbert Azibert, în funcție la acea vreme la Curtea de Casaţie. Sarkozy i-ar fi oferit judecătorului un post în Monaco, în schimbul unor informații cu privire la o anchetă financiară. Fostul președinte francez a declarat instanței că ”nu a comis niciodată nici cel mai mic act de corupție”.

Sarkozy este al doilea președinte al Franței care a fost judecat și condamnat, după ce în 2011 Jacques Chirac a primit doi ani cu suspendare pentru deturnare de fonduri. Cu toate acestea, Nicolas Sarkozy este primul șef de stat francez acuzat de corupție.

Sarkozy și dictatorul libian

În cadrul unui alt dosar, fostul președinte este suspectat că ar fi luat bani pentru finanțarea campaniei electorale din 2007, de la fostul dictator din Libia, Muammar Gaddafi. În 2012, Mediapart a publicat un document care arată faptul că Franța a vândut Libiei în 2007 echipamente de control. Acest contract ar fi fost folosit pentru finanțarea campaniei electorale, printr-un comision de 50 de milioane de euro. Ulterior, justiția din Franța a hotărât investigarea acestui caz.

În 2013, procurorii francezi au stabilit interceptarea convorbirilor fostului președinte francez, așadar a ieșit la iveală faptul că Sarkozy folosea o linie telefonică secretă, cu o cartelă prepay prin care comunica cu avocatul său Thierry Herzog.

Nu doar Nicolas Sarkozy a fost pus sub acuzație în acest dosar. Judecătorul Azibert, care nu a primit ulterior un post în Monaco și Thierry Herzog au fost de asemenea condamnați. Aceștia au primit pedepse de trei ani de închisoare, din care doi cu suspendare.

Nicolas Sarkozy a primit 3 ani de închisoare
Nicolas Sarkozy a primit 3 ani de închisoare

Nicolas Sarkozy ar fi primit fonduri de la ruși

În 2020, magistrații francezi au început să cerceteze motivele pentru care Nicolas Sarkozy a primit fonduri de la o firmă de asigurări din Rusia. Procurorii vor să afle dacă fostul președinte francez a fost doar consultant.

”Procurorii încearcă să afle dacă fostul președinte a fost doar consultant, ceea ce ar fi perfect legal, sau a efectuat activități de lobby, posibil ilegale, pentru oligarhi ruși”, potrivit unei surse din cadrul comisiei de anchetă.

Procurorii cercetează un contract din 2019, cu privire la activități în valoare de trei milioane de euro. Se pare că fostul președinte ar fi primit 500.000 de euro în virtutea acestui contract. Mai mult de atât, ar mai fi un contract din 2007 între firma rusă Reso-Garantia și compania franceză de asigurări AXA, pentru achiziționarea unei participații de 36,7% a companiei franceze, pentru suma de 810 milioane de euro.