Home » Știri » Muzeul Holocaustului va fi deschis de către Institutul Elie Wiesel

Muzeul Holocaustului va fi deschis de către Institutul Elie Wiesel

George Stanciu / 29.09.2016, 15:46
Muzeul Holocaustului va fi deschis de către Institutul Elie Wiesel

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, joi, proiectul de hotărâre care prevede că imobilul de pe strada Lipscani nr. 18-20, va intra în administrarea Institutului “Elie Wiesel”, ce va înființa Muzeul de Istorie a Evreilor din România sau Muzeul Holocaustului.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a susținut că Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” a primit de la Guvern aprobarea să coordoneze sarcina înființării acestui muzeu. Firea a mai adăugat că muzee asemănătoare au fost deschise la Berlin, Moscova și Varșovia.

“Susţin necesitatea realizării la Bucureşti a Muzeului Holocaustului şi Istoriei Evreilor, pentru că astfel vom demonstra lumii că românii nu-şi uită istoria, iar părţile sale întunecate trebuiesc reamintite mereu generaţiilor viitoare, pentru ca tragediile petrecute să nu se mai repete. Prin acest proiect vom pune la dispozitia Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel spaţiul din steada Lipscani nr. 18-20, sector 3”, a transmis primarul Capitalei, conform news.ro.

Edilul a mai adăugat și că, în perioada martie 2016 – martie 2017, România are Preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), iar unul obiectivele cele mai importante ale mandatului îl reprezintă dezvoltarea unor proiecte educationale şi memoriale ce au ca scop tratarea istoriei evreilor din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

“Holocaustul este o pagină neagră a istoriei mondiale, iar Bucureştiul va arăta, prin crearea acestui muzeu, că stă în puterea oamenilor de azi şi de mâine să meargă mai departe, dar să nu uite ce nu mai poate fi schimbat: suferinţele prin care au trecut copiii, femeile şi bărbatii evrei. Va fi un semnal de normalitate, de înţelegere a valorilor umane, de democrație şi, nu în ultimul rând, de reparație”, a mai spus Gabriela Firea în cadrul ședinței.

Muzeul Holocaustului va avea o serie de funcții specifice unui muzeu modern: va cuprinde expoziţii permanente dar și temporare, va avea un depozit de artefacte și de va implica în organizarea de acţiuni culturale, educaţionale. Nu în ultimul rând, instituția va activitate administrativă.

Guvernul a adoptat, în august 2016, o hotărâre prin care Institutul „Elie Wiesel” intră în subordinea prim-ministrului, trecând din subordinea Secretarului General al Guvernului. De asemenea, atunci s-au început demersurile pentru ca Muzeul Holocaustului din România să fie înființat