Home » Știri » Nelu Iordache, trimis în judecată în dosarul „Transalpina 2”

Nelu Iordache, trimis în judecată în dosarul „Transalpina 2”

Octavian Palade / 25.10.2016, 16:40
Nelu Iordache, trimis în judecată în dosarul „Transalpina 2”

Nelu Iordache şi cinci angajaţi de la Direcţia Drumuri şi Poduri Craiova au fost trimişi în judecată în dosarul „Transalpina 2”. Prejudiciul produs CNADNR este de 46 milioane lei.

Nelu Iordache va fi judecat pentru acuzația de complicitate la abuz în serviciu, relatează news.ro. Ceilalți cinci inculpați, Adrian Lumezeanu, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova la data faptelor, directorul economic Doina Ilie, şeful Serviciului organizare şi derulare achiziţii Delia Mihaela Nedelcu, consilierul juridic Emil Ion Pană şi Florina Iovan, care se ocupa de controlul financiar preventiv în cadrul instituţiei, sunt acuzați de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit de procurori se afirmă că Lumezeanu, Ilie, Nedelcu şi Pană au încălcat prevederile privind achiziţiile publice şi au semnat, pe data de 5 septembrie 2008, cu o societate reprezentată de Nelu Iordache, un contract privind modernizarea DN 67C Bengeşti – Sebeş pe o porţiune de 148 de kilometri (Transalpina). Viza de control financiar preventiv pentru acest contract a fost dată de Florina Iovan.

„În cuprinsul documentului a fost introdusă o clauză diferită de prevederile documentaţiei de atribuire, potrivit căreia plata lucrărilor de către CNADNR se va face prin emiterea de bilete la ordin în euro plătibile în lei la cursul BNR euro/leu valabil la data plăţii. Această clauză a fost introdusă la solicitarea omului de afaceri care a şi condiţionat semnarea contractului de introducerea acestei modificări.
Astfel, în perioada 2008-2012, pentru facturile emise, firma omului de afaceri a primit un număr de 48 de bilete la ordin care, ulterior, au fost vândute către mai multe instituţii de credit”, se arată în rechizitoriu.

CNADNR a fost prejudiciată cu suma de 45.798.769 lei, potrivit anchetatorilor, suma reprezentând echivalentul diferenţei de curs valutar dintre momentul emiterii unui număr de 48 de bilete la ordin în euro şi momentul plăţii lor în lei.

„În acelaşi timp a fost obţinut un folos patrimonial pentru firma reprezentată de inculpatul Iordache Nelu, constând atât în transferul riscului valutar din sarcina acestuia în sarcina CNADNR, cât şi în obţinerea unui preţ mai bun pentru biletele la ordin vândute decât ar fi obţinut dacă ar fi fost emise în lei”, mai scrie în actul de acuzare.

Până în acest moment, CNADNR nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Bunurile mobile şi imobile deţinute de Nelu Iordache, Delia Mihaela Nedelcu şi Adrian Lumezeanu au fost puse sub sechestru asigurător de către procurori.

Dosarul a fost trimis către Tribunalul Bucureşti, anchetatorii cerând menţinerea măsurilor  asigurătorii dispuse în cauză.

Potrivit DNA, Nelu Iordache a mai fost trimis în judecată în alte două dosare, pentru infracţiuni asemănătoare.