Nicușor Constantinescu, fostul președinte al CJ Constanța, a fost transferat de la Penitenciarul Poarta Albă la Penitenciarul Slobozia.
Nicușor Constantinescu a fost transferat de la Penitenciarul Poarta Albă la Penitenciarul Slobozia, deoarece pedeapsa de cinci ani de închisoare primită în dosarul Centrului Militar Zonal trebuie efectuată în regim închis, iar la penitenciarul din judeţul Constanţa pot fi executate doar pedepsele în regim deschis sau semideschis, relatează news.ro.
Fostul președinte al CJ Constanța a fost transferat joi seară la Penitenciarul Slobozia, au declarat reprezentanții Penitenciarului Poarta Albă.
Deoarece la Penitenciarul Poarta Albă condamnările se execută în regim deschis sau semideschis, conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a decis că Nicușor Constantinescu trebuie transferat la un penitenciar unde există regim închis, cele mai apropiate de judeţul Constanţa fiind cele de la Tulcea şi Slobozia, optându-se pentru cel din urmă.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Penitenciarul Slobozia are trei secţii de deţinere, toate la parterul clădirilor. Acestea cuprind 59 camere de deţinere cu capacitate cuprinsă între 2 şi 36 de paturi, capacitate legală de deţinere fiind de 465 locuri.
“Din anul 2008 penitenciarul a fost profilat pe custodia persoanelor private de libertate de sex masculin, clasificate în regimul închis, regimul deschis şi arestaţilor preventiv cu domiciliul în judeţele Ialomiţa şi Călăraşi”, se precizează în prezentarea de pe site-ul Penitenciarului Slobozia.
Nicușor Constantinescu a fost încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă la sfârşitul lunii iunie, după ce a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu în formă continuată, în dosarul Centrului Militar Zonal. Pedeapsa aplicată de instanţa de fond, de trei ani şi jumătate de închisoare, a fost astfel mărită. El a fost judecat pentru că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean a iniţiat două proiecte de hotărâre, adoptate apoi de plen, prin care era evacuat Centrul Militar Zonal din sediul pe care îl ocupa, ambele fiind anulate de instanţă. De asemenea, judecătorii au considerat că el nu a asigurat o finanţare corespunzătoare pentru Centrul Militar Zonal în perioada 2009-2013, fapt ce a dus la dificultăţi în buna funcţionare a activităţii acestuia.
Fostul preşedinte al CJ Constanţa a mai primit două condamnări, însă acestea nu sunt definitive. Tribunalul Bucureşti l-a condamnat la şase ani de închisoare pentru abuz în serviciu pentru că a refuzat aprobarea construirii unui parc eolian, iar Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat la 15 ani de închisoare pentru mai multe fapte de abuz în serviciu. De asemenea, Nicușor Constantinescu este judecat şi în alte dosare, aflate pe rolul instanţelor din Bucureşti şi Constanţa.
De asemenea, acesta este urmărit penal de procurorii DNA într-un alt dosar, fiind acuzat că în perioada 2007-2013, când era preşedinte al Consiliului Judeţean, şi-a încălcat atribuţiile de serviciu şi a făcut plăţi nelegale către o firmă pentru realizarea de lucrări de cadastrare, majoritatea fictive, a drumurilor judeţene şi comunale din Constanţa, fraudând bugetul local cu peste 11 milioane de lei.