Home » Știri » Nicușor Constantinescu, inculpat într-un nou dosar: A fost adus din penitenciar la DNA Constanța

Nicușor Constantinescu, inculpat într-un nou dosar: A fost adus din penitenciar la DNA Constanța

Octavian Palade / 17.11.2016, 12:18
Nicușor Constantinescu, inculpat într-un nou dosar: A fost adus din penitenciar la DNA Constanța

Nicușor Constantinescu a fost adus la DNA Constanţa, unde i-a fost schimbată calitatea din suspect în inculpat în cel mai recent dosar al său.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicușor Constantinescu a fost adus joi din penitenciar la sediul DNA Constanţa. Acestuia i s-a adus la cunoştinţă faptul că va fi cercetat în calitate de inculpat, nu de suspect, în cel mai recent dosar al său privind plăţi nelegate făcute către o firmă pentru realizarea de lucrări de cadastrare a drumurilor din Constanţa, bugetul judeţean fiind prejudiciat cu peste 11 milioane de lei, scrie relatează news.ro.

Fostul președinte al CJ Constanța a refuzat să facă declaraţii în faţa procurorilor.

Celelalte două persoane anchetate în acest dosar, Titi Cenuşă, la data faptei arhitect şef la CJ, şi Ioan Ichim, la data faptei administrator al unei societăţi comerciale, vor fi cercetate tot în calitate de inculpaţi, nu de suspecţi.

Nicușor Constantinescu este anchetat de DNA Constanţa într-un nou dosar în care este acuzat că în perioada 2007-2013, când era preşedinte al Consiliului Judeţean, şi-a încălcat atribuţiile de serviciu şi a făcut plăţi nelegale către o firmă pentru realizarea de lucrări de cadastrare, majoritatea fictive, a drumurilor judeţene şi comunale din Constanţa, fraudând bugetul local cu peste 11 milioane de lei.

DNA îl acuză pe fostul președinte de CJ de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave;  de asemenea, Titi Cenuşă, la data faptei arhitect-şef la CJ, este acuzat tot de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, iar Ioan Ichim, la data faptei administrator al unei societăţi comerciale, este învinuit de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

”Constantinescu Nicușor-Daniel şi Cenuşă Titi au coordonat acţiunile astfel încât să fie atribuite, în mod preferenţial, lucrările de cadastrare a drumurilor judeţene şi comunale din judeţul Constanţa către o societate controlată de omul de afaceri, precum şi cu fraudarea bugetului judeţului Constanţa. Frauda în dauna bugetului judeţului Constanţa s-a realizat prin efectuarea de către preşedintele Consiliului Judeţean, în mod coordonat, a unor plăţi neegale în valoare totală de 11.621.345,49 lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei administrate de suspectul Ichim Ioan (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor judeţene)”, se arată în referatul DNA.

DNA: Nicușor Constantinescu a prejudiciat CJ Constanța cu 11,6 milioane lei

În ancheta care îl vizează pe Nicușor Constantinescu, procurorii afirmă că restul plăţilor au fost făcute din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa în mod indirect, prin alocări bugetare către 45 de comune, care, la rândul lor, au virat banii în contul aceleiaşi societăţi comerciale (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor comunale).

”Lucrările aparent efectuate, care oricum nu aveau nicio utilitate, au fost evaluate la suma de 2.511.410 lei, iar restul sumei a fost decontată pentru lucrări neefectuate (fictive)”, menționează DNA.

Anchetatorii mai spun că toate aceste lucruri s-au produs în condiţiile în care societatea administrată de Ioan Ichim nu a predat niciodată beneficiarului produsele care au făcut obiectul procedurii de achiziţie publică organizată de Consiliul Judeţean Constanţa, iar niciuna dintre situaţiile de plată/decont rectificativ, anexată facturilor, nu cuprinde, în condiţiile legii, cantităţile şi preţurile unitare ale serviciilor de cadastru care au fost achiziţionate în baza acordului menţionat mai sus.

La începutul acestei săptămâni, Consiliul Judeţean a decis ca judeţul Constanţa să se constituie parte civilă în acest dosar, cu suma de 11,6 milioane de lei.

În luna iunie, Curtea de Apel Constanţa l-a condamnat definitiv pe Nicuşor Constantinescu la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu în formă continuată, mărind astfel pedeapsa care fusese aplicată de instanţa de fond, anume de trei ani şi jumătate de închisoare.

Fostul preşedinte al CJ Constanţa a mai primit două condamnări, acestea nefiind definitive.  Tribunalul Bucureşti l-a condamnat la şase ani de închisoare pentru abuz în serviciu pentru că a refuzat aprobarea construirii unui parc eolian, iar Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat la 15 ani de închisoare pentru mai multe fapte de abuz în serviciu. În plus, Nicuşor Constantinescu este judecat şi în alte dosare, aflate pe rolul instanţelor din Bucureşti şi Constanţa.