Home » Știri » Noxele emise de mașini, testate de un nou dispozitiv RAR

Noxele emise de mașini, testate de un nou dispozitiv RAR

George Stanciu / 04.10.2016, 14:55
Noxele emise de mașini, testate de un nou dispozitiv RAR

Registrul Auto Român a demarat procesul de achiziție pentru un echipament mobil ce va fi folosit pentru măsurarea emisiilor automobilelor, valoarea fiind estimată la 1,62 milioane lei (365.000 euro) fără TVA. Noul dispozitiv al RAR facilitează prelevarea şi analizarea gazelor emise, în condiții reale de trafic, pentru orice fel de autovehicul.

Procesul de achiziție publică datează din data 22 septembrie, iar echipamentul este conform cu cele mai noi principii de funcționare şi caracteristici tehnice adoptate la nivel european, elaborate în 2016.

„RAR urmează să achiziționeze un singur echipament portabil, ambarcat pe autovehiculele testate, un sistem compus din mai mule aparate, care se utilizează pentru determinarea poluanților gazoși emişi de autovehicul în timpul deplasării în condiţii reale de trafic, în vederea obţinerii omologării de tip, europene şi naţionale, precum şi a supravegherii de piaţă”, a declarat George Dincă, directorul general al RAR, pentru news.ro.

Achiziția acestui echipament apare la un an după scandalul Volkswagen a izbucnit, la nivel global. Grupul auto a admis că a manipulat testele și rezultatele de poluare pentru aproximativ 11 milioane de vehicule diesel vândute în întreaga lume. Volkswagen a instalat softuri ilegale în sistemul mașinilor, prin care sunt reduse emisiile în cadrul testelor.

Potrivit experților în domeniu, instrumentul ce va face parte din inventarul Registrului Auto Român va face imposibilă trucarea unui test de noxe, deoarece emisiile efective sunt măsurate în mers.

Echipamentul este prevăzut cu o serie de programe informatice ce generează un raport în care apar informații despre cantitățile din fiecare poluant – CO, CO2, NO, NO2, NOx, HC, CH4, NMHC -, dar analizează și particule nanometrice – pulberi în suspensie – ce rezultă din analiza gazelor de evacuare prelevate.

„Echipamentul portabil de măsurare a emisiilor poluante – PEMS -, care se poate instala pe orice autovehicul din categoriile M şi N, se conectează la sistemul de evacuare al autovehiculului, în partea finală a acestuia, prelevează şi analizează mostre din gazele de evacuare, în timp ce autovehiculul este condus în condiţii reale de trafic, pe un traseu prestabilit şi verificat cu ajutorul aparatului GPS din dotarea PEMS”, a adăugat șeful RAR.

Sursă imagine: www.romaniatv.net