Home » Știri » Nu fi supărat sau nu fii supărat? Care este de fapt varianta corectă

Nu fi supărat sau nu fii supărat? Care este de fapt varianta corectă

Manolică Anca / 21.09.2021, 16:00
Nu fi supărat sau nu fii supărat? Care este de fapt varianta corectă

Gramatica limbii române le dă bătăi de cap multor persoane. Chiar dacă aceste reguli le învățăm încă din primii ani de școală, nu toată lumea reușește să scrie corect în limba română. Iar una dintre cele mai mari probleme de scriere este folosirea corectă a verbului „a fi”. În rândurile de mai jos vom explica care este forma corectă: nu fi supărat sau nu fii supărat.

Lecția de gramatică. Câți de „i” folosim

Școala primară este foarte importantă pentru că atunci învățăm regulile de bază de scriere și vorbire. Reguli de care vom avea nevoie o viață întreagă. Din acest motiv, gramatica limbii române nu ar trebui să fie o problemă pentru nimeni.

Însă, cu siguranță există multe persoane care scriu greșit sau care pronunță greșit anumite cuvinte sau expresii în limba română. Din acest motiv, în acest articol vom face o scurtă trecere în revistă a felului în care se scrie verbul „a fi”, în diferite situații. Iată ce trebuie să știi pentru a scrie corect gramatical!

Așadar, hai să lămurim situația când se scrie „fi” sau când se scrie „fii”. Atunci când conjugăm la modul infinitiv, „fi” se scrie cu un singur „i” (a fi). Când conjugăm verbul „a fi” la viitor, se folosește tot cu un singur „i” (voi fi/va fi/vom fi/vor fi/veți fi). De asemenea, la modul condițional perfect, verbul „a fi” se conjugă la fel, cu un singur „i” (aș fi/ar fi/ați fi/ai fi).

Lecția de gramatică: Nu fi supărat sau nu fii supărat?
Lecția de gramatică: Nu fi supărat sau nu fii supărat?

În cazul modului conjuctiv prezent, lucrurile se schimbă pentru că se folosesște atât „fi” cu un singur „i”, cât și cu doi „i”:

  • Eu să fiu
  • Tu să fii
  • El/ea să fie
  • Noi să fim
  • Voi să fiți
  • Ele să fie

Când conjugăm la modul conjunctiv perfect, lucrurile se schimbă, iar „fi” se folosește corect doar cu un singur „i” (eu să fi fost/tu să fi fost/noi să fi fost/ei să fi fost).

Cum se scrie corect: „nu fi supărat” sau „nu fii supărat”?

„Fi” și „fii” este o confuzie pe care majoritatea românilor o fac în scris, așa că este imporant să cunoaștem regulile de bază care explică acest lucru. Concret, „fi” se scrie cu un singur „i” doar la modul imperativ negativ. Atunci când se folosește expresia „Nu fi supărat!”, „fi” va fi cu un singur „i”. „Nu fii supărat” este forma greșită!

La modul imperativ afirmativ, se folosește „fi” cu doi de „i”. „Fii rău!” este scris corect pentru că este la afirmativ. În schimb, dacă se folosește la imperativ negativ, forma corectă este „Nu fi rău!”.

În restul cazurilor, „fi” se folosește cu doi de „i”, indiferent că este la afirmativ sau negativ (tu să fii/tu să nu fii).

De asemenea, atunci când se conjugă la modul conjunctiv perfect, „fi” se folosește pentru toate persoanele, indiferent că se folosește la afirmativ sau la negativ. Exemplu: Eu să fi învățat/tu să fi învățat/noi să fi învățat/ea să fi învățat.