Home » Știri » Obama sugerează că Hillary Clinton putea munci mai mult în campania electorală

Obama sugerează că Hillary Clinton putea munci mai mult în campania electorală

George Stanciu / 15.11.2016, 15:55
Obama sugerează că Hillary Clinton putea munci mai mult în campania electorală

Preşedintele american Barack Obama a sugerat că democrata Hillary Clinton nu a muncit suficient de mult în campania electorală, în comparație cu el, înainte de alegerile din 2008 şi 2012.

Obama este de părere că fosta sa şefă a diplomaţiei, ce a pierdut cursa pentru Casa Albă în defavoarea republicanului Donald Trump, nu a „apărut peste tot”, ceea ce a făcut-o să piardă voturile alegătorilor albi din zonele rurale.

În 2008 şi 2012, Obama a obţinut rezultate mai bune decât a obţinut Clinton în 2016 în majoritatea zonelor suburbane din zona central-vestică a Statelor Unite.

“Cred că ar trebui să petrecem timp gândindu-ne la modul în care ne organizăm politică. Cred că avem idei mai bune (decât republicanii – n.r.), dar cred şi că ideile bune nu contează, dacă oamenii nu le aud”, le-a spus Obama reporterilor.

“Iar unul dintre lucrurile care trebuie să le fie clare democraţilor, ţinând cont de distribuţia populaţiei în ţară, este că trebuie să concurăm peste tot. Trebuie să apărem peste tot. Trebuie să lucrăm la nivelul oamenilor de rând, ceva ce a fost un element central în cursul carierei mele”, a adăugat acesta.

În timpul primei sale conferinţe de presă de după alegerile din 8 noiembrie, Obama a accentuat că Partidul Democrat trebuie să pună la punct o strategie pentru toate statele americane, prin care nevoile tuturor alegătorilor să fie adresate.

„Ştiţi, nu am câştigat Iowa pentru că situaţia demografică dicta că voi câştiga Iowa. A fost pentru că am petrecut 87 de zile mergând în fiecare orăşel şi târg şi fast-food şi la fiecare eveniment al veteranilor şi tot au existat unele comitate în care este posibil să fie pierdut, dar am pierdut poate 20 de puncte în loc de 50 de puncte”, a subliniat el.

„Sunt unele comitate unde poate că am câştigat, deşi oamenii nu se aşteptau, pentru că populaţia a avut şansa să mă vadă şi să mă asculte şi să îşi facă o idee despre ce reprezint şi pentru ce lupt”, a mai adăugat liderul de la Casa Albă.

În plus, preşedintele a cerut ca „voci noi şi idei noi” să aibă un cuvânt important de spus cu privire la modelarea viitorului partidului, arată news.ro.

Obama este totuși optimist, trimițând către ascensiunea partidului după înfrângerea zdrobitoare înregistrată de John Kerry în 2004. „Lucrurile se schimbă destul de rapid, dar nu se schimbă inevitabil. Se schimbă pentru că lucrezi pentru aceasta. Nimeni nu a spus că democraţia este uşoară. Este grea. Iar într-o ţară atât de mare ca aceasta, probabil că ar trebui să fie grea”, a concluzionat el.