Home » Știri » Obiective turistice în județul Arad – 7 lucruri de făcut și de admirat în aceste locuri

Obiective turistice în județul Arad – 7 lucruri de făcut și de admirat în aceste locuri

Pană Emanuela / 18.10.2020, 17:39

De-o parte și de alta a râurilor Crișul Alb și Mureș este situat județul Arad, unul dintre cele mai vestice județe ale României, având trecere de graniță în orașul Nădlac. Acest oraș se mândrește cu o abundență de obiective turistice și frumuseți create de Mama Natură, pe care ar fi păcat să nu le vizitezi măcar o dată în viață.

Obiective turistice în județul Arad

Arad este unul dintre cele mai vechi și cele mai vestice județe din România, având un aspect ordonat, sobru pe alocuri și germanic. Aradul amintește de marile capitale din Europa Centrală, în special de Viena.

Aradul este un oraș cu o istorie impresionantă și, totodată, locul în care s-a pus la cale Marea Unire din 1918. Cu un patrimoniu cultural bogat, clădiri și cetăți cu un rol esențial în secolele trecute, biserici din lemn ce datează din Evul Mediu și multe alte obiective turistice, Aradul poate ocupa primele poziții în lista orașelor pe care trebuie să le vezi dacă vrei să descoperi frumusețile României.

Printre principalele atracții și obiective turistice din județul Arad se numără: Cetatea Aradului, Palatul Administrativ, Cetatea Șoimoș, Cetatea Ineu, Stațiunea Moneasa, Băile Lipova, Mănăstirea Radna, Biserica Roșie, Mănăstirea Hodoș-Bodrog, Peștera Liliecilor, Peștera Cristalelor, Parcul dendrologic, Teatrul de Marionete, Munții Codru-Moma, Gara Arad.

Citește și: Obiective turistice în județul Alba – 9 locuri în care să ajungi măcar o dată în viață

7 locuri frumoase pe care le poți vizita

Deoarece este deseori neglijat de călătorii care ajung în vestul țării, care preferă să viziteze Timișoara sau Oradea, am pregătit pentru dvs. o selecție de locuri încântătoare din Arad, care nu merită trecute cu vederea.

1. Cetatea Aradului

Construită între anii 1763–1783, celebra cetate cu formă de stea cu șase colțuri a fost una dintre cele mai mari închisori militare din perioada Imperiului Austro-Ungar. Aici au fost ținuți prizonieri Horea, Cloșca și Crișan, dar și Gavrilo Princip, renumitul asasin al arhiducelui Franz de Habsburg. Se crede că atentatul acestuia ar fi fost scânteia care ar fi condus la izbucnirea Primului Razboi Mondial. Cetatea Aradului este localizată în cartierul Subcetate din municipiul Arad.

 

2. Stațiunea Moneasa

Situată la poalele Munților Codru-Moma, Moneasa este o stațiune balneoclimaterică recunoscută în deosebi pentru izvoarele cu apă termală, Lacul cu Nuferi și Peștera Liliecilor (apreciată pentru uimitoarele-i stalactite și stalagmite, fiind formată din calcar negru). Pe lângă tratamente și terapii de relaxare, aici te poți bucura și de priveliști de vis, precum nuferii albi răspândiți pe toată suprafața apei. De asemenea, puteți vizita și următoarele obiective turistice: Cariera de Marmură, Izvorul Piatra cu Lapte, Stânca Laptelui, Cuptorul de fier, Grota Urșilor, Vârful Izoi, Platoul Cârstnic sau Cetatea Deznei. Stațiunea Moneasa se află la 110 km de Arad și la 20 de km de orășelul Sebiș.

3. Munții Codru-Moma

Aflați peste „drum“ de Munții Apuseni, ținutul munților Codru-Moma (sau ţinuturile cu strigoi, iele ori cu oameni-lup) este neschimbat de la facerea lumii. Zona montană este protejată de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) pentru speciile de animale aflate pe lista roșie, adică pe cale de dispariție. Printre acestea se numără ursul brun, lupul cenușiu și râsul, dar și un amfibian numit popular ivoraș cu burtă galbenă.

O mică lectură: „Dincolo de atestările ştiinţifice, adesea greoaie şi întârziate, cele două masive muntoase, Codru şi Moma, au fost şi rămân în continuare cele mai pure păstroare ale unei istorii vii, în care magia populară a ocupat un loc special, şi unde nimeni nu se miră când aude de întâmplări cu fiinţe mitologice, când se vorbeşte despre strigoi, iele ori despre oameni-lup. Tot aici, într-un loc ţinut în mare taină, într-o anume zi din toamnă, se întâlnesc în fiecare an cei mai renumiţi vrăjitori din ţară. De altfel, în masivul Moma se află şi cele mai vechi temple ritualice, peste care se spune că s-au reclădit, mai târziu, cetăţile Finiş, Petrani, Botfei, Clit, Cetăţeaua, locuri misterioase, mai ales datorită legendelor care se leagă de existenţa lor. Poveştile populare din zonă arată că din timpuri străvechi masivul Moma ar fi fost locuit de nişte făpturi femeieşti, dotate cu puteri supranaturale. Femeile născute aici, de o frumuseţe rară, erau iniţiate în nişte tehnici spirituale speciale. Locul lor preferat era în inima codrului neumblat de oameni, unde, spun localnicii, se întâlnesc şi fac şi-n ziua de azi diferite lucrări magice. Poveştile legate de existenţa acestor femei seamănă întrucâtva cu mitul ielelor, doar că din descrierea localnicilor, par a fi nişte fiinţe cu mult mai reale, existând deopotrivă între lumea de aici şi cea de din­olo. Nenumărate întâmplări le certifică existenţa, dar şi teama oamenilor de a vorbi despre ele“, se arată într-un material despre Munții Codru-Moma din Formula AS, potrivit adevărul.ro.

4. Cetatea Șoimoș

Străjuind pe malul drept al Mureșului, Cetatea Șoimoș este situată la limita orașului Lipova, la 32 de km de Arad. Cetatea a fost construită la finele secolului al XIII-lea, având rolul de a apăra regiunea de invaziile tătarilor: are o punte suspendată și un șanț de apărare. În anul 1315, cetatea Șoimoș a ajuns domeniu regal. Există și o legendă cu privire la construirea ei și a cetăților Siria și Dezna, care spune că acestea au fost ridicate de trei surori avide de putere, ce voiau să se întreacă una pe cealaltă. Odată terminate, fortificațiile lor s-au prăbușit numaidecât, iar pedeapsa pentru că aveau sufletul hain a constat în transformarea fetelor în șerpi albi, cu coroane de aur pe cap și câte o cheie de argint în gură.

5. Biserica Roșie

Așa cum în regiunea ardealului există Biserica Neagră, pare-se că arhitecții s-au gândit că ar fi bine să fie și una de culoare opusă, așa că au construit Biserica Roșie. Aflată în municipiul Arad, această biserică deservește credincioșii maghiari ai Bisericii Evanghelice-Luterane. Numele i se trage de la culoarea pereților exteriori, care sunt din cărămidă șlefuită. Biserica Roșie reprezintă un punct de atracție pentru mii de turiști care se află în trecere prin localitate. Este de o frumusețe și de o măreție greu de descris, fiind construită în stil neogotic. Ar fi păcat să o ratați dacă ajungeți în Arad.

PS: Frecvent, Biserica Roșie găzduiește concerte de orgă în colaborare cu Filarmonica de Stat din Arad.

6. Parcul dendrologic Macea 

Situată în vatra comunei cu același nume, la 23 de km de Arad, Grădina Botanică a Universității de Vest „Vasile Goldiș“ se întinde pe o suprafață de 21,5 ha și este casă pentru arbori vechi de peste 250 de ani: stejari, salcâmi, arțari, și alte specii lemnoase. În prezent este considerată rezervație științifică și este ocrotită prin lege. Printre speciile rare pe care le poți admira dacă ajungi aici se numără Arborele pagodelor (Ginkgo biloba), originar din China, și Nucul Negru, originar din America de Nord.

7. Gara Mare

Gara din orașul Arad, numită printre localnici și Gara Mare, este una dintre cele mai importante gări din vestul țării și cea mai mare din Arad. Zilnic, de aici pleacă peste 100 de trenuri, spre diverse orașe din țară, dar și către Viena, Sofia, Munchen, Veneția și Budapesta. Gara Arad a fost construită de arhitectul arădean Lajos Szantay, iar lucrările s-au întins pe parcursul a 5 ani. În luna octombrie a anului 1944 a fost puternic bombardată de către trupele germane, fiind refăcută în perioada 1950-1953.