Home » Știri » Omar Hayssam, 24 de ani de închisoare pentru delapidare

Omar Hayssam, 24 de ani de închisoare pentru delapidare

Octavian Palade / 02.11.2016, 09:18
Omar Hayssam, 24 de ani de închisoare pentru delapidare

Omar Hayssam a fost condamnat definitv la 24 de ani de închisoare în dosarul Manhattan. Fratele său, Omar Mohamad, va executa o pedeapsă de 22 de ani de închisoare.

Omar Hayssam a fost condamat de Curtea de Apel Bucureşti la o pedeapsă definitivă de 24 de ani şi patru luni de închisoare în dosarul Manhattan. Fratele acestuia, Omar Mohamad, are de executat o pedeapsă de 22 de ani de închisoare, relatează news.ro.

Un complice al celor doi, Viorel Vasile Mafteucă, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.

Pentru alți doi complici, Curtea de Apel a constatat că în cazul Doinei Farladanschi faptele s-au prescris, iar cumnatul lui Hayssam, Mihai Nasture, a rămas cu pedeapsa dată de instanţa de fond, anume de trei ani şi patru luni închisoare cu executare.

Sentința este definitivă.

Omul de afaceri sirian a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti, în luna noiembrie 2015,  în dosarul „Manhattan”, pentru fapte de delapidare, la 23 de ani şi patru luni de închisoare. Pedeapsa a rezultat în urma contopirii condamnărilor primite în celelalte dosare în care a fost judecat.

Sentința din dosarul Manhattan de la Tribunalul Bucureşti din noiembrie 2015 a fost contopită la cea de 23 de ani şi patru luni de închisoare, care a rezultat după contopirea pedepselor primite în dosarele „Volvo”, „Foresta Nehoiu” şi cel al răpirii celor trei jurnalişti.

Hayssam a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pe 14 octombrie 2005 , acesta fiind condamnat definitiv, în lipsă, pe 20 februarie 2008, la 20 de ani de închisoare, în dosarul răpirii jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, în martie 2005, la Bagdad.

Instanţa supremă l-a condamnat definitiv, în luna noiembrie 2012, pe Omar Hayssam la 16 ani de închisoare în dosarul „Volvo”, în care a fost acuzat că a înşelat patru firme cu 1,6 milioane de euro. Omul de afaceri a cumpărat în leasing mai multe utilaje pe care le-a trimis în Siria şi Egipt, la firmele controlate de el.

Omar Hayssam a fost condamnat definitiv de către instanţa supremă și în dosarul „Foresta Nehoiu”, în iunie 2010, la trei ani de închisoare, după ce instanţele inferioare dispuseseră achitarea lui şi a celorlalţi inculpaţi.

Omar Hayssam a fugit din România, pe 30 iunie 2006, la bordul unei nave. După fuga sa au fost revocaţi din funcţii şefi ai SRI, SIE şi DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga şi Virgil Ardelean, precum şi procurorul general al României Ilie Botoş.

Curtea supremă supremă i-a condamnat definitiv, pe 7 octombrie 2014, pe fraţii lui Omar Hayssam, Mukhles şi Mahmoud, la câte cinci ani de închisoare cu executare, precum şi pe Mustafa Tartoussi, la şapte ani de închisoare, deoarece în 2006 l-au ajutat să fugă din ţară, cu toaate că ştiau că este acuzat de terorism.

Sirianul a fost adus în România în luna iulie 2013, după şapte ani de la fuga sa din ţară.