OMS, despre AstraZeneca. Mesajul specialiștilor după ce mai multe țări din Euro au suspendat vaccinarea

de:
13 03. 2021, 10:05
Mai multe țări din EU au suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca

Potrivit ”Le Figaro”, OMS a declarat vineri că ”nu există” niciun motiv pentru care oamenii să nu se vaccineze cu serul dezvoltat de AstraZeneca. Asta după ce imunizarea cu acest vaccin a fost suspendată în mai multe state din Uniunea Europeană, ca măsură de precauție.

OMS, despre AstraZeneca. Mesajul specialiștilor după ce mai multe țări din Euro au suspendat vaccinarea

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că ”nu există niciun motiv să nu se utilizeze” vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de AstraZeneca, după ce vaccinarea cu acest ser a fost suspendată în mai multe state din UE.

”Ar trebui să folosim în continuare vaccinul AstraZeneca. Nu există niciun motiv ca să nu-l folosim. Orice alertă de securitate trebuie investigată. Trebuie totuși să ne asigurăm că studiem toate alertele atunci când distribuim vaccinuri și trebuie să le parcurgem, dar nu există nicio indicație de a nu-l utiliza”, a declarat Margaret Harris, purtător de cuvânt al OMS.

Țările nordice au suspendat vaccinarea

Pe 12 martie 2021, atât Danemarca, cât și Norvegia și Islanda, au anunțat suspendarea vaccinării împotriva COVID-19 cu serul dezvoltat de AstraZeneca, ca măsură de precauție. De asemenea, bulgarii le-au urmat exemplul. Agenția Națională de Sănătate din Danemarca, fiind prima care a anunțat decizia, a cerut prudență în fața ”cazurilor grave de cheaguri de sânge la persoanele vaccinate, deși în acest moment nu s-a stabilit o legătură între vaccin și aceste cheaguri”.

Totodată, la începutul săptămânii, autoritățile din Austria au decis încetarea administrării unui lot al acestui vaccin, după ce o asistentă de 49 de ani a murit, în urma unei sângerări, după câteva zile de la imunizare. Din acest punct de vedere, Margaret Harris a precizat faptul că, specialiștii OMS analizează datele despre formarea cheagurilor de sânge, însă a menționat că nu există deocamdată nicio legătură cauză-efect.

”Orice alertă de securitate trebuie investigată. Trebuie totuși să ne asigurăm că studiem toate alertele atunci când distribuim vaccinuri și trebuie să le parcurgem, dar nu există nicio indicație de a nu-l utiliza,” a adăugat Margaret Harris, potrivit Mediafax.

Mai multe țări din EU au suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca

Raed Arafat, despre vaccinarea cu AstraZeneca

După ce România a suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca din lotul ABV2856 , șeful DSU, Raed Arafat, a declarat că Italia a luat o decizie foarte bună în acest context. De asemenea, secretarul de stat îi sfătuiește pe români să se programeze în continuare pentru imunizare.

”Fără discuție acest scandal ar putea duce la o scădere a dorinței de vaccinare, la teamă în rândul populației. Orice discuție trebuie purtată cu oameni din domeniu, care știu despre ce e vorba. Discuții care sunt nefondate, care nu folosesc date științifice și care merg pe partea emoțională, duc la îndepărtarea populației. România a luat o măsură înțeleaptă de sistare a acelui lot, până când se va pronunța și Agenția Europeană a Medicamentului. (…)

Este clar că acum nu avem suficienți oameni vaccinați ca să oprim valuri de infectări. Rolul de limitare a impactului nu-l poate avea doar o instituție, ci și cu individul – toți – suntem o echipă. În ultimele zile au fost dezinformări dure”, a declarat Raed Arafat, la Digi24.