Home » Știri » Ordonanța de Urgență privind modificarea Codului Penal, publicată în Monitorul Oficial

Ordonanța de Urgență privind modificarea Codului Penal, publicată în Monitorul Oficial

Octavian Palade / 01.02.2017, 09:55
Ordonanța de Urgență privind modificarea Codului Penal, publicată în Monitorul Oficial

Guvernul Grindeanu a adoptat, marți seară, Ordonanța de Urgență care prevede modificarea Codului Penal. Câteva ore mai târziu, la ora 1.25 dimineața, Ordonanța de Urgență a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Ordonanța de Urgență privind modificarea Codului Penal, odată publicată în Monitorul Oficial, va intra în vigoare la 10 zile după publicare și presupune schimbări ale articolului 297 din Codul Penal, acela care vorbește despre abuzul în serviciu. Astfel, potrivit noului text, abuzul în serviciu va fi definit precum „1 – fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act prin încălcarea unor dispoziţii expres dintr-o lege, ordonanţă sau o Odonanţă de Urgenţă a Guvernului sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Practic, orice abuz în serviciu care presupune prejudicii mai mici de 200.000 de mii de lei nu se mai pedepsește penal. De asemenea, prin Ordonanța de Urgență a fost introdus un nou alineat la articolul 290. Acesta prevede că ””denunţul se depune la organul de urmărire penală competent în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei prevăzute de legea penală”. Această prevedere a intrat în vigoare de la momentul publicării în Monitorul Oficial.

Augustin Lazăr, procuror general al României, a făcut declarații pe această temă și a afirmat că Ordonanța de Urgență este ”o ofensă adusă autorității judecătorești”.

”Ca membru al Consiliului Suprem al Magistraturii, vă pot spune ca ordonanţa de urgenţă este o ofensă adusă autorităţii judecătoreşti, fiind discreţionară, vădit neconstituţională şi trebuie atacată urgent la Curtea Constituţională. Despre consecinţele ei grave am avertizat în comunicatul de ieri al Ministerului Public”, a declarat Augustin Lazăr, pentru News.ro.

Și Laura Codruța Kovesi și-a exprimat punctul de vedere în legătură cu Ordonanța de Urgență. Astfel, procurorul șef al DNA a spus că proiectul privind modificarea codurilor penale ”va afecta grav lupta anticorupție”.

„Prin acest proiect se urmăreşte ca toţi funcţionarii publici de rang înalt să fie scăpaţi de răspundere penala pentru abuz în serviciu şi favorizarea infractorului. Acest proiect va afecta grav lupta anticorupţie. Să vedem ce au adoptat. Nouă ne-au trimis un proiect şi acum scriam un punct de vedere pentru că aveam termen până mâine (miercuri-n.r.)  la ora 9.00. Aşteptăm să vedem forma adoptată azi”, a declarat, marţi seară, pentru News.ro, procurorul şef al DNA.