Home » Știri » Pensii 2021. Românii care ies la pensie în luna iunie. Tabelul cu vârstele standard de pensionare

Pensii 2021. Românii care ies la pensie în luna iunie. Tabelul cu vârstele standard de pensionare

Alexandru Cazacu / 08.06.2021, 14:40
Pensii 2021. Românii care ies la pensie în luna iunie. Tabelul cu vârstele standard de pensionare

Ministerul Muncii are în lucru modificarea Legii Pensiilor, care are printre prevederi și creșterea vârstei de pensionare în cazul femeilor, la 65 de ani. Așadar, în ultima perioadă mulți dintre românii care trebuie să iasă la pensie se întreabă dacă crește sau nu vârsta de pensionare.

Pensii 2021. Românii care pot ieși la pensie în luna iunie

Încă de la începutul anului curent, se lucrează la modificarea Legii Pensiilor, iar autoritățile au anunțat că vor fi schimbări majore în acest sens. Pe lângă faptul că românii vor avea posibilitatea să muncească până la 70 de ani (opțional), vârsta de pensionare la femei va crește treptat. Autoritățile urmăresc egalizarea vârstei de pensionare dintre femei și bărbați. Potrivit premierului Cîțu, prima creștere a vârstei de pensionare pentru femei ar putea avea loc în 2023.

În acest moment, vârsta de pensionare la bărbați este de 65 de ani, în timp ce actuala lege prevede că femeile se pot pensiona la vârsta de 63 de ani. Cu toate acestea, nu s-a atins încă acest prag. Tabelul cu vârstele de pensionare aflat în vigoare ne arată că, în luna iunie 2021 pot ieși la pensie doamnele născute în luna noiembrie a anului 1959, la vîrsta de 61 de ani și 7 luni, care au un stagiu complet de 31 de ani și șapte luni. De asmenea, pot ieși la pensie și femeile născute în decembrie 1959, însă în luna iulie a acestui an.

Românii care ies la pensie în luna iunie. Tabelul cu vârstele standard de pensionare
Românii care ies la pensie în luna iunie. Tabelul cu vârstele standard de pensionare

Alte modificări aduse în Legea Pensiilor

Printre prevederile noului act normativ se numără și modificarea categoriei de pensie anticipată, iar cei care au realizat cel puțin 8 ani peste stagiul complet de cotizare pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard, cu cel mult 5 ani. Acest tip de pensie este reglementat și de legislația europeană, acordat ca o recompensă pentru persoanele care au contribuit o perioadă mult mai mare la sistemul de pensii decât perioada de contribuție prevăzută de lege.

De asemenea, perioadele asimilate, precum stagiu militar, studiile universitare și concediile pentru creșterea copiilor, vor fi păstrate și valorificate la calculul pensiilor de limita de vârsta și invaliditate. Totodată, potrivit documentului, noul sistem de pensii va prevedea și plata unei pensii minime, a cărei valoare va fi raportată la salariul minim brut pe economie, pentru persoanele cu stagiu minim de cotizare satisfăcut.

Pensiile folosite ca instrument politic

Luni seară, la B1 TV, ministrul Muncii a vorbit despre reforma din sistemul de pensii la care se lucrează și care ar putea să rezolve această problemă. Potrivit Ralucăi Turcan, pensiile au fost folosite ca instrument politic, iar acest lucru a dus la inechitate.

”De ce în toate ţările Uniunii Europene, în materie de pensii, există o predictibilitate pentru minim 20-30, chiar mai mult, 50 de ani? La noi, v-am spus, pensiile au fost, din nefericire, văzute ca instrument politic. Politicienii şi-au lăsat o marjă, mai ales în Parlament în ajun de alegeri, şi se gândeau: oare cum să mai câştigăm nişte voturi din regiunea aceea a ţării? Hai să băgăm condiţii speciale de pensionare. Intenţionăm să găsim o formulă astfel încât să se aibă în vedere toţi factorii de contributivitate în decursul muncii” a declarat ministrul Muncii, la B1 TV.