Home » Știri » Țările cu cele mai mari salarii din UE. Top 8 state în care să lucrezi pe bani mulți

Țările cu cele mai mari salarii din UE. Top 8 state în care să lucrezi pe bani mulți

Ileana Mladinoiu / 08.12.2020, 14:20
Țările cu cele mai mari salarii din UE. Top 8 state în care să lucrezi pe bani mulți

Vremurile când carierele nu puteau fi luate în considerare decât în țara natală au apus. Astăzi, tinerii, ba chiar cei în vârstă, se gândesc la domenii mai largi în alegerea carierei. Unii s-au aventurat pe alte continente, alții vizează țările europene, deoarece pentru practicarea jobului dorit nu este necesar un permis de muncă.

Top 8 state în care să lucrezi pe bani mulți

Printre criteriile de selecție a țărilor unde v-ați propus să emigrați, în afară de condițiile de viață civilizată, sumele remunerației nu pot fi ocolite.

În ce țară vreți să mergeți să trăiți pentru a vă crește nivelul de trai? Aflați că în UE, potrivit rapoartelor Eurostat, salariile debutanților sunt destul de generoase.

Unde se cățtigă cei mai mulți bani în UE
Bani mulți

1.Danemarca

Cu un salariu mediu brut de 5.191 euro, Danemarca apare ca numărul unu de necontestat în Uniunea Europeană. Dacă salariile sunt mari, nivelul contribuțiilor sociale și fiscale este, de asemenea, foarte ridicat, iar danezii se află chiar în spatele francezilor în această zonă.

În Danemarca, salariul lunar net este în medie de 3.270 euro. Prin comparație, danezii câștigă puțin mai mult decât luxemburghezii care sunt pe locul doi.

2.Luxemburg

Luxemburgul, cu aproximativ 620.000 de locuitori, deși face parte dintre cele mai mici state europene, are una dintre cele mai bogate economii din lume. PIB-ul pe cap de locuitor al țării este mai mic decât cel din Qatar și Macao.

Luxemburghezii au, de asemenea, cel mai mare salariu minim din Uniunea Europeană, depășind 2.000 de euro pe lună. Pentru cei care veți decide să munciți în Luxemburg, aflați că traiul este foarte scump, ceea ce face ca salariul minim să nu vă mai atragă.

3.Suedia

Situată pe locul trei, cu un salariu mediu net de 2.570 de euro, Suedia este renumită pentru că oferă un nivel ridicat de protecție cetățenilor săi. Acest lucru este cu atât mai adevărat cu cât se analizează și statisticile privind salariul mediu brut, care indică importanța ponderii impozitelor pe salarii, unul dintre dezavantajele mobilității profesionale în această țară.

Cu toate acestea, suedezii au găsit întotdeauna normal să plătească impozite puternice pentru a beneficia de unul dintre cele mai sofisticate sisteme de protecție socială din lume.

4.Germania

În 2017, conform profit.ro, salariul minim pe economie în Germania a fost majorat până la 8,84 euro pe oră, iar în luna ianuarie 2019 a fost majorat din nou, la 9,19 euro pe oră.

În prezent, salariul minim în cea mai mare economie europeană se situează la 9,35 euro pe oră. Aceeași sursă precizează că “salariul minim în Germania trebuie majorat gradual, la 10,45 euro (11,76 dolari) pe oră până la mijlocul anului 2022”, după cum se arată în raportul publicat de comisia însărcinată să evalueze această problemă.

5.Franța

Dacă nivelul remunerației este puțin mai mic decât în Germania, sistemul fiscal corectează diferența.

Cu 2.270 de euro și 2.225 de euro pe lună, salariul mediu net al francezilor este similar cu al germanilor.

Belgia, printre țările cu cele mai mari salarii din UE
Belgia, printre țările cu cele mai mari salarii din UE

6.Belgia

Este o țară atractivă pentru românii cu studii superioare, mai ales, pentru că pot accede la un loc de muncă în domeniul pentru care s-au pregătit, deși taxele sunt substanţiale, crescând odată cu salariul.

De exemplu, la un salariu de peste 3.300 de euro, taxele pot ajunge la 50% (ar fi unul dintre puţinele dezavantaje din această ţară). Numai că toate aceste taxe facilitează accesul la sisteme foarte bune de sănătate şi educație.

7.Olanda

Olanda se numără printre marii câștigători ai Brexit-ului în Uniunea Europeană. Potrivit life ro, în Olanda, salariul minim prevăzut este de aproape 1.700 de euro pentru angajatii cu vârste de peste 21 de ani, iar contractele de muncă pot varia de la 36 la 40 de ore pe săptamână.

Ce trebuie să mai cunoașteți este faptul că la 1 ianuarie si 1 iulie se produce o ajustare de către guvern a salariului minim. Salariul mediu este de 2.800 de euro brut, dar trebuie tinut cont că salariile pot varia foarte mult în funcție de vârstă, experiență, domeniul de activitate și de numarul efectiv de ore lucrate.

Deoarece absolut orice oră în plus lucrată față de cele prevăzute în contractul de muncă se plătește. Aveți în vedere, însă, și taxele care sunt de platit, fiind de aproximativ 600 de euro pentru salariul de mai sus.

8.Irlanda

O țară mai putin cautată de către români când se aduce în discuție munca peste hotare, dar care are multe de oferit dacă te obișnuiești cu vremea foarte ploioasă. În Irlanda, pentru un lucrător adult cu experiență (persoană cu vârsta peste 18 ani și peste doi ani de experiență profesională în orice domeniu) salariul minim este de 9,25 euro pe oră.

Pentru persoanele cu experiență între unu și doi ani, salariul este de 7,40 euro până la 8,33 euro pe oră. Iar pentru cei sub 18 ani, salariul minim pe oră este de 6,48 euro pe oră.

În ceea ce privește salariul stagiarilor, acesta este ușor diferit în funcție de durata formării lor. Va fi nevoie de acordarea unui spor pentru munca de duminică. În Irlanda, din iulie 2019, venitul minim lunar este de 1.656,20 euro, iar venitul mediu lunar este de 3.905,37 euro. Cu toate acestea, media variază în funcție de competențe, experiență și industrie.

Cele mai bine plătite locuri de muncă se găsesc de obicei în tehnologie
Cele mai bine plătite locuri de muncă se găsesc de obicei în tehnologie

Cele mai bine plătite locuri de muncă se găsesc de obicei în finanțe și tehnologie. Companiile mari tind să-și plătească angajații mai bine decât cele mici. În ceea ce privește ocupațiile comerciale, sindicatele exercită încă o influență puternică asupra salariilor.

Salarii mai puțin atractive în sudul Europei

Această prezentarea generală nu ar fi completă fără a vorbi despre țările din sudul Europei, Italia și Spania, unde salariile nu sunt la fel de atractive ca în țările scandinave. Totuși, aceste țări oferă condiții de muncă mai bune decât în alte țări vecine europene, precum Portugalia, Grecia sau Republica Cehă.

Este interesant de menționat inițiativele guvernului Italian privind proiectul de stabilire a veniturilor unui cetățean. Scopul este de a lupta împotriva sărăciei, deoarece 20% din populație a ajuns acum la pragul sărăciei. În același sens, guvernul spaniol a luat anul trecut decizia de a crește salariul minim cu 22%, aducându-l la peste 1.000 de euro.