Home » Life & Style » Frigul este bun sau nu pentru sănătate? Efectele surprinzătoare ale frigului asupra corpului pe care nu le-ați fi bănuit niciodată

Frigul este bun sau nu pentru sănătate? Efectele surprinzătoare ale frigului asupra corpului pe care nu le-ați fi bănuit niciodată

Ileana Mladinoiu / 29.11.2020, 12:17
Frigul este bun sau nu pentru sănătate? Efectele surprinzătoare ale frigului asupra corpului pe care nu le-ați fi bănuit niciodată

Uneori iernile pot fi foarte reci și imprevizibile. Expunerea la temperaturi scăzute poate cauza probleme de sănătate. Important este să purtați îmbrăcăminte adecvată vremii și să fiți pregătiți pentru evenimente meteorologice, cum ar fi viscolul și temperaturile extrem de scăzute.

Da, este adevărat, frigul aduce cu sine un șir de inconveniente. Răciți, sunteți mai puțin în formă, aveți moralul scăzut și așteptați nerăbdători revenirea primăverii. Dar de ce nu încercați să vedeți și partea luminoasă a frigului, cu condiția să știți cum să gestionați situația.

 7 beneficii ale frigului asupra corpului pe care nu le-ați fi bănuit niciodată

1.Frigul ajută la arderea caloriilor

În corpul nostru există două tipuri de grăsimi, albă și brună. Grăsimea albă este cea care stochează caloriile, iar cea brună, mult mai ușor de eliminat, “este chemată” în mod special să ne regleze temperatura.

Un studiu realizat în 2012 de către cercetătorii de la Universitatea din Sherbrooke (Quebec) a relevat faptul că vremea rece a activat într-un anumit fel grăsimea brună. Doar tremurând un pic  de frig ajungem la același efect ca prin exerciții fizice. În 2014, un alt studiu publicat în revista Cell Metabolism a mers în aceași direcție, dar a subliniat că grăsimea albă se poate transforma chiar în grăsime brună, repetăm, ușor de ars sub efectul frigului.

2.Frigul calmează durerea și reduce inflamațiile

Ați observat că nu pățiți nimic dacă puneți gheață în cazul unei entorse la gleznă. Acest lucru se datorează faptului că scăderea temperaturii favorizează reducerea inflamației. Potrivit site-ului de știri HuffPost (SUA), un studiu din 2011 raportează că temperaturile extreme au mai mult efect asupra sportivilor decât o simplă odihnă pentru recuperare după efort intens.

Frigul calmează durerea și reduce inflamațiile
Frigul calmează durerea și reduce inflamațiile

3.Frigul îmbunătățește circulația sanguină

Aerul rece provoacă vasoconstricție – diametrul vaselor scade – urmată de vasodilatație – vasele se dilată – cu o creștere a fluxului sanguin. Rezultate? “Microcirculația este stimulată, celulele sunt hrănite și drenate corespunzător, ceea ce permite organelor să fie bine hrănite ”, după cum explică doctor flebolog Philippe Blanchemaison. Beneficiile sunt numeroase. De exemplu, frigul va împiedica apariția varicelor, unele terapii folosind chiar dușul rece.

4.Frigul creează bună dispoziție

Se crede că numai vara rimează cu buna dispoziție. Raționamentul este simplu. Expunerea la lumină are un impact bine cunoscut asupra stării noastre de spirit. Secreția, printre altele, a serotoninei, un neurotransmițător din sistemul nervos central, joacă un rol esențial în starea noastră de spirit. Însă, dacă vremea ar fi întotdeauna aceeași, nu am mai aprecia atât de mult primăvara care revine după ce am suferit puțin în timpul iernii.

5.Frigul stimulează microcirculația la nivelul tenului

Este adevărat că frigul usucă pielea. Înarmați împotriva acestuia cu o cremă hidratantă bună, poate fi foarte benefic pentru ten.

6.Frigul ajută să petrecem mai mult timp cu prietenii și familia

Pe vreme rece, avem tendința de a ne izola pentru a evita vântul, zăpada sau ploaia. Atunci contactăm prietenii și familia, prin urmare petrecem mai mult timp la telefon cu cei dragi când vremea este rea.

7.Frigul ajută la un randament mai bun

Există dovezi științifice că mintea umană funcționează cel mai bine la temperaturi mai scăzute. Un studiu efectuat în 1972 a arătat că elevii au avut cel mai bun randament la o temperatură de 18 grade.

Sigur, nu sunt deloc de neglijat și consecințele negative ale temperaturilor reci asupra corpului: slăbirea sistemului imunitar, crizele de astm, migrenele, scăderea libidoului etc. Pentru toate acestea, există metode de prevenire odată cu sosirea toamnei, ca să intrați în iarnă în formă.

Ileana Mlădinoiu