Home » Life & Style » Ce se întâmplă cu stațiunile de schi, în perioada sărbătorilor de iarnă. Discuțiile care au loc între liderii UE

Ce se întâmplă cu stațiunile de schi, în perioada sărbătorilor de iarnă. Discuțiile care au loc între liderii UE

Manolică Anca / 27.11.2020, 14:24
Ce se întâmplă cu stațiunile de schi, în perioada sărbătorilor de iarnă. Discuțiile care au loc între liderii UE

Vești nu tocmai bune pentru iubitorii sporturilor de iarnă. Odată cu apropierea sărbătorilor și concomitent cu creșterea ratei de răspândire a Covid-19, liderii europeni trebuie să ia decizii importante. Ce se întâmplă cu stațiunile de schi și cum va arăta vacanța de iarnă a europenilor.

Ce se întâmplă cu stațiunile de schi europene

Se pare că discuțiile despre ce se întâmplă cu stațiunile de schi în perioada de sărbători aduce ceartă în relațiile dintre conducătorii europeni. Să rămână sau nu închise? Subiectul a fost foarte discutat la ultimul Consiliu European, însă nu s-a ajuns la o decizie, urmând ca tema să fie reluată la următoarea reuniune a liderilor din luna decembrie.

Până atunci, pozițiile acestora sunt divergente. Dacă Austria dorește ca stațiunile să rămână deschise, Italia cere închiderea stațiunilor din toată Europa, cel puțin până după Crăciun și Anul Nou. Germania se alătură și ea Italiei, spunând că stațiunile trebuie ținute închise, pentru a contribui la încetinirea pandemiei de coronavirus.

Deși Elveția nu este membră al clubului european, are relații speciale cu UE și susține Austria în aceste contraziceri.  În această ecuație, Franța are o atitudine „prudentă”, în privința a ce se întâmplă cu stațiunile de schi.

Pârtiile de schi se mențin închise în mai multe țări Europene pe perioada vacanței de sărbători
Pârtiile de schi se mențin închise în mai multe țări Europene pe perioada vacanței de sărbători

Germania și Italia cer un acord european pentru închiderea stațiunilor de schi

Germania, care deținătoarea Consiliului UE, caută să încheie un acord cu țările Uniunii Europene pentru a ține stațiunile de schi închise până la începutul lunii ianuarie, cu scopul de a stopa răspândirea pandemiei, scrie BBC.

„Sezonul de schi se apropie. Vom încerca să ne coordonăm în Europa în ceea ce priveşte o posibilă închidere a tuturor staţiunilor de schi. (..) Din păcate, auzind declaraţiile din Austria, se pare că nu va fi prea uşor, dar vom încerca din nou”, a spus cancelarul german Angela Merkel în Parlament.

Totodată, aceste precauții ale Germaniei au și ele justificarea lor. În „primul val” al pandemiei de coronavirus din Europa, mulţi germani s-ar fi infectat în staţiunea de schi austriacă Ischgl. În această stațiune merg sute de mii de turiști nemți în fiecare iarnă, inclusiv celebrități și mari politicieni. În luna octombrie 2020, Germania a emis avertismente de călătorie pentru regiunile de schi din Austria, Italia şi Elveţia.

Premierul italian Giuseppe Conte a solicitat deja menținerea închisă a stațiunilor de schi, până cel puțin după sărbătorile de iarnă. Însă, Italia merge mai sus și ea și cere o decizie la nivelul întregii Uniuni Europene.

„Dacă Italia ar decide să oprească toate teleschiurile fără niciun sprijin din partea Franței, Austriei și a celorlalte țări, atunci turiștii italieni ar risca să plece în străinătate și să aducă virusul în Italia”, a declarat premierul, într-un interviu TV.

Un număr foarte mare de italieni aleg să își petreacă vacanța de Crăciun și Anul Nou pe partiile din țară. Acestea generează venituri anuale de circa 11 miliarde de euro, dintre care o treime provin din vacanţele petrecute de italieni în Alpi şi Dolomiţi în perioada acestor sărbători.

Franța menține stațiunile închise

Președintele Franței Emmanuel Macron nu este foarte vocal în privința subiectului „ce se întâmplă cu stațiunile de schi” el doar precizând recent că stațiunile de schi din Franța vor rămâne închise până la Anul Nou: „Pare imposibil să luăm în considerare redeschiderea stațiunilor de schi pentru sărbătorile de sfârșit de an”

Cu toate acestea, Premierul francez Jean Castex pare să vină cu o nouă soluție. Acesta a spus că stațiunile de schi din Franța ar putea fi deschise, poate după Crăciun, dar infrastructurile în care s-ar putea crea aglomerări de oameni, cum ar fi lifturile, vor rămâne închise.

„Din cauza pandemiei și a situației din spitalele aflate în zonele cu probleme am decis că nu putem să luăm în calcul o redeschidere pentru perioada Crăciunului. Desigur, monitorizăm situația din țările vecine, este un aspect important. Noi adoptăm o poziție prudentă”, a spus Jean Castex.

Elveția și Suedia mențin deschise pârtiile de schi
Elveția și Suedia mențin deschise pârtiile de schi

Ce se întâmplă cu stațiunile de schi europene. Austria vrea compensații de miliarde de euro

Austria, în schimb, este foarte vocală, exprimându-și îngrijorarea cu privire la planul UE de a forța ca stațiunile de schi să rămână închise. Ministrul austriac al finanţelor, Gernot Blümel, a afirmat că, dacă Uniunea Europeană obligă Austria să mențină închise stațiunile de schi, asta va genera pierderi de peste 2 miliarde de euro, pe care UE va trebui trebuie să le compenseze.

Iar asta pentru că, în Austria, noua carantină națională ar urma să fie ridicată pe 7 decembrie, iar guvernul ar dori să permită desfășurarea sporturilor de iarnă, cu precauțiile corespunzătoare și restricții pentru fiecare stațiune în parte. Ministrul austriac al finanţelor, Gernot Blümel a spus

„UE va fi nevoită să acorde despăgubiri echivalente cu 80% din aceste venituri, în linie cu schema de ajutor adoptată de Guvernul austriac pentru companiile afectate de Covid-19”, spune ministrul finanțelor, Gernot Blümel

Elveția nu se află în Uniunea Europeană și, spre deosebire de alte destinații alpine, stațiunile sale de schi sunt deja deschise. Astfel, schiorii de peste tot își pot petrecere vacanțele pe pârtiile elvețiene. Aceast lucru a atras însă multe  critici din partea Organizației Mondiale a Sănătății.

„Odată ce ratele de infecție scad, putem fi la fel de liberi pe cât vrem. Dar chiar acum? Ar trebui să se deschidă stațiunile de schi? În ce condiții?”, a criticat OMS decizia Elveției de a menține deschide stațiunile montane.

Pe de altă parte, în Suedia, o țară cunoscută pentru abordarea relaxată a pandemiei, stațiunile de schi sunt deschise.

Ce se întâmplă cu stațiunile de schi din România

Întrebat despre disputa din Europa cu privire la ce se întâmplă cu stațiunile de schi, președintele Klaus Iohannis a evitat un răspuns clar. Urmează să fie elaborate și anunțate reglementările specifice pentru stațiunile de schi și din România.

„La ultimul consiliu la care am participat nu s-a discutat despre perioada de vacanță, dar între timp știu că în Consiliul Uniunii – care este puțin altceva, sunt ambasadorii sau adjuncții ambasadorilor -, s-a discutat mult despre stațiunile montane în perioada de vacanță. Opiniile sunt divergente, ca să mă exprim așa, iar în ce privește România, noi vom elabora reglementări specifice și vom comunica aceste lucruri, însă măsurile generale rămân valabile și se aplică la toată lumea, indiferent dacă este pe schi, pe patină sau se duce pur și simplu să admire peisajul. Măsurile, restricțiile care sunt în vigoare pentru toată lumea sunt în vigoare și pentru stațiunile de la munte”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

În stațiunile montane din România au început deja pregătirile pentru sezonul de schi. Pe mai multe pârtii de pe Valea Prahovei sau din Straja au fost deja pornite tunurile de zăpadă artificială.