Home » Știri » Când se schimbă anvelopele de iarnă și ce amendă riscă șoferii în caz contrar

Când se schimbă anvelopele de iarnă și ce amendă riscă șoferii în caz contrar

Manolică Anca / 09.11.2020, 12:37
Când se schimbă anvelopele de iarnă și ce amendă riscă șoferii în caz contrar

Venirea sezonului rece şi apariţia zăpezii, poleiului sau a gheţii îi avertizează pe șoferi că urmează perioada când se schimbă anvelopele de iarnă. Iată ce amendă riscă șoferii care nu îndeplinesc acest obligații, conform prevederilor Codului Rutier.

Când se schimbă anvelopele de iarnă

Polițiștii avertizează că sezonul rece a venit deja, iar anvelopele de iarnă sunt obligatorii în cazul în care se circulă pe drumuri în condiții nefavorabile de zăpadă, gheață sau polei. Deși nu există o dată exactă de la care cauciucurile de iarnă sunt obligatorii, mașinile trebuie să fie echipate corespunzător pentru vreme rea.

Așadar, dacă există deja zone ale țării unde zăpada s-a așternut pe drumuri, anvelopele de iarnă sunt deja obligatorii în România.

Apariția sezonului rece aduce obligativitatea schimbării anvelopelor de iarnă
Apariția sezonului rece aduce obligativitatea schimbării anvelopelor de iarnă

Din păcate, mulți șoferi se lasă până în ultimul moment pentru schimbarea anvelopelor, astfel că, există multe situații în care sunt luați prin surprindere de vremea nefavorabilă. De aceea, Poliția recomandă ca acest lucru să fie făcut din timp.

Șoferii riscă amenzi de 2.900 de lei

„Legea cauciucurilor de iarnă” este valabilă din anul 2011, iar toți participanții la trafic care circulă pe drumurile publice sunt nevoiți să aibă anvelope de iarnă, pentru a respecta legea și pentru a evita amenzi usturătoare.

Amenda pentru şoferii care circulă pe carosabilul acoperit de zăpadă, gheaţă sau polei cu pneuri neadecvate se încadrează în clasa a IV-a de sancţiuni și cuprinde între 9 și 20 de puncte de amendă. Acestea echivalează cu suma cuprinsă între 1.305 şi 2.900 de lei.

„Este sancţionată conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Amenda pentru fapta menţionată este prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 şi 2.900 de lei) și se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație“, a anunțat Poliția Română.

Care sunt anvelopele de iarnă potrivite și cât costă schimbul lor

Apariția sezonului rece aduce obligativitatea schimbării anvelopelor de iarnă
Apariția sezonului rece aduce obligativitatea schimbării anvelopelor de iarnă

Cauciucurile de iarnă sunt fabricate dintr-un cauciuc special ce oferă o aderență adecvată pentru temperaturile de sub 7 grade sau pentru carosabilul acoperit de zăpadă, gheață sau polei.

Conform reglementărilor în vigoare, pneurile de iarnă pot fi identificare foarte ușor datorită prezenței literelor M și S pe laterale, sub forma: „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”. Litera M reprezintă englezescul „mud” care se traduce prin nămol, noroc, mâl, iar litera S provine de la cuvântul „snow” care înseamnă zăpadă.

În ceea ce privește prețul schimbării anvelopelor, acesta diferă de la caz la caz. În cazul unui autoturism mai mic, prețul va fi mai scăzut decât în cazul unui Jeep. Astfel, pentru un autovehicul de dimensiune normală, prețul de schimbat anvelopa variază între 150-350 de lei, în cazul celor mari, prețul începând de la 400 de lei și ajungând și până la 1.500 de lei pe anvelopă.