Home » Știri » Pensii 2022. Noua formulă de calcul care intră în vigoare de la 1 ianuarie. Ce pensii vor primi români

Pensii 2022. Noua formulă de calcul care intră în vigoare de la 1 ianuarie. Ce pensii vor primi români

Alexandru Cazacu / 08.12.2021, 15:34
Pensii 2022. Noua formulă de calcul care intră în vigoare de la 1 ianuarie. Ce pensii vor primi români

Ministrul Muncii a anunțat ce se va întâmpla cu pensiile românilor începând din 2022. Află în următoarele rânduri, care este noua formulă de calcul care intră în vigoare de la începutul anului viitor. Haideți să vedem cum își vor putea calcula românii pensia și cu cât va crește aceasta de la 1 ianuarie.

Pensii 2022. Formulă de calcul care intră în vigoare de la 1 ianuarie

Potrivit ministrului Marius Budăi, autoritățile au două etape în ceea ce privește majorarea pensiilor. Mai exact, se începe cu creșterea pensiei minime, adică de la 800 la 1.000 de lei.

De asemenea, ministrul Muncii susține că începând de la 1 ianuarie, se va aplica noua valoare a punctului de pensie, pentru toți cetățenii care au o pensie cuprinsă între 800 și 1.000 de lei. Adică, de la valoare de 1.442 lei la 1.586 de lei, potrivit antena3.ro.

„Se calculează noul cuantum. Dacă acel nou cuantum nu ajunge la valoarea de 1.000 de lei, se completează, deci, nu va mai fi niciun cetățean în România care să aibă o pensie sub 1.000 de lei.

Pentru ceilalți se calculează numărul de puncte de pensie, se înmulțește cu valoarea nouă a punctului de pensie de 1586 de lei și se află noul cuantum al pensiilor, asta începând cu 1 ianuarie 2022. Noi deja avem actul normativ pregătit, îl ducem la avizare și apoi îl aprobăm”, a declarat ministrul Muncii, la Antena 3.

Marcel Ciolacu anunță majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2022

Duminică, președintele PSD a anunțat că pensiile românilor se vor majora cu 10%, începând de la 1 ianuarie. De asemenea, Marcel Ciolacu a declarat că unele creșteri salariale ar putea fi posibile pentru angajații din sectorul sanitar și cei din învățământ.

Totodată, liderul social-democraților a precizat că banii necesari pentru aceste majorări pot fi găsiți, vorbind în acest sens și despre introducerea unei taxe de solidaritate, pentru firmele cu o cifră mare de afaceri. Potrivit politicianului, România are cele mai mici venituri din PIB din toată Europa.

„Vom găsi soluții, veți vedea în bugetul de stat. Important este cum îți echilibrezi veniturile. Avem cele mai mici venituri din PIB din toată Europa”, a spus Marcel Ciolac, potrivit sursei citate.

Pensii 2022. Ce formulă de calcul intră în vigoare de la 1 ianuarie
Pensii 2022. Ce formulă de calcul intră în vigoare de la 1 ianuarie

Încă din 2018, România a fost obligată să revizuiască legea pensiilor

Spre sfârșitul verii lui 2018, Guvernul a elaborat o nouă lege a pensiilor, care trebuia să abordeze inechitățile generate de sistemul de pensii actual. Ei bine, acest lucru urma să fie realizat printr-o serie de reglementări și pachete sociale, menite să reglementeze pensiile, în felul următor:

  • consolidarea legăturii dintre contribuțiile plătite și beneficii;
  • consolidarea sistemului public de pensii prin definirea unor reguli mai stricte cu privire la stagiul minim de cotizare;
  • corelarea dintre pensia minimă și salariul minim brut, dar și stabilirea unor niveluri diferite, în funcție de numărul de ani de activitate în câmpul muncii.

Una dintre cele mai importante modificări introduse de legea respectivă era propunerea unei noi formule de calcul a pensiilor. Potrivit legislației în vigoare, beneficiul de pensie se bazează pe un sistem de puncte, în care drepturile acumulate sunt ajustate cu durata stagiului complet de cotizare standard și înmulțite cu valoarea unui punct de pensie, potrivit playtech.ro.