Home » Știri » Legea pensiilor. Ce schimbări pregătește Guvernul și ce s-ar putea întâmpla cu pensiile românilor în următorii 15 ani

Legea pensiilor. Ce schimbări pregătește Guvernul și ce s-ar putea întâmpla cu pensiile românilor în următorii 15 ani

Alexandru Cazacu / 01.06.2021, 15:13
Legea pensiilor. Ce schimbări pregătește Guvernul și ce s-ar putea întâmpla cu pensiile românilor în următorii 15 ani

Florin Cîțu a vorbit a luni seară la Digi24 despre pensiile românilor. Potrivit premierului, dacă în următorii ani nu se iau măsuri care să împiedice acest lucru, fondul de pensii din România ar putea avea de suferit foarte mult. Află mai departe ce schimbări pregătește Guvernul în acest sens.

Ce schimbări pregătește Guvernul și ce s-ar putea întâmpla cu pensiile românilor în următorii 15 ani

Premierul României este de părere că, în 15 ani, dacă nu se vor lua măsuri care să împiedice acest lucru, fondul de pensii din România ar putea avea probleme. De asemenea, Florin Cîțu susține că legea pensiilor este discutată acum de specialiști, iar obiectivul ei este eliminarea riscului de nesustenabilitate a sistemului de pensii.

”Cred că în 15 ani, atunci e riscul cel mai mare, pentru că vom avea un număr mare de oameni care vor ieşi la pensie în acelaşi an, iar cei care îi vor susţine vor fi din ce în ce mai puţini. Legea pensiilor, o să fie o variantă, care acum este discutată de experţi.

Vom avea o lege a pensiilor care să adreseze toate problemele, sustenabilitatea este una dintre ele. Această lege o să fie în dezbatere publică și apoi o să fie aprobată de Guvern. După va merge în Parlamentul României unde va fi din nou dezbătută public și vom vedea care va fi varianta finală. Obiectivul este acela de a elimina riscul de nesustenabilitate a sistemului de pensii peste 15 anii”, a afirmat prim-ministrul, potrivit digi24.ro.

Cum ar putea fi rezolvată situația din sistemul de pensii

Totodată, Florin Cîțu a adăugat că pentru rezolvarea problemelor din sistemul de pensii ar putea fi nevoie de mai multe legi, nu doar de una una singură. Cu toate acestea, premierul susține că nu știe care va fi forma finală a legii care să poată rezolva această situație și că nu a fost luată până acum nicio decizie în acest sens.

”S-ar putea să fie nevoie de mai multe legi, nu doar de una singură, pentru a îndrepta aceste probleme. Este o situație mai complexă, nu are sens să vorbim acum despre un singur indicator, cum este vârsta de pensionare, avem multe lucruri pe care le analizăm.

Nu știm exact care va fi forma finală a legii pensiilor care să rezolve această problemă de sustenabilitate. Nicio decizie nu a fost luată în acest moment și nici în discuția cu Comisia Europeană nu s-a pus condiția vârstei de pensionare. Ceea ce discutăm cu Comisia și este o recomandare de țară, este să avem o lege a pensiilor sustenabilă”, a adăugat Florin Cîțu.

Legea pensiilor. Ce schimbări pregătește Guvernul și ce s-ar putea întâmpla cu pensiile românilor în următorii 15 ani
Ce s-ar putea întâmpla cu pensiile românilor în următorii 15 ani

Florin Cîțu, despre creșterea pensiilor făcută de PSD

Pe lângă problema sustenabilității din sistemul de pensii, se pare că România are nevoie și de o reformă care să interzică creșterile ad-hoc ale pensiilor. Totodată, premierul a criticat și PSD pentru faptul că a crescut pensiile chiar în prag de alegeri, luând bani din investiții și învățământ.

”Oamenii trebuie să știe foarte clar cum și cu cât vor crește pensiile în perioada următoare, fără decizii politice care să modifice și care să creeze probleme în altă parte”, a continuat premierul, criticând PSD că ”tăiau” de la ”investiții și de la învățământ, din când în când”, pentru a crește pensiile”, a mai adăugat premierul.