Home » Știri » Știri sociale » Creșterea vârstei de pensionare, în România. Ce schimbări ar putea să aducă noua lege a pensiilor. Anunțul premierului

Creșterea vârstei de pensionare, în România. Ce schimbări ar putea să aducă noua lege a pensiilor. Anunțul premierului

Manolică Anca / 28.05.2021, 13:05
Creșterea vârstei de pensionare, în România. Ce schimbări ar putea să aducă noua lege a pensiilor. Anunțul premierului

Creșterea vârstei de pensionare este subiectul momentului în România, după ce au apărut informații conform cărora sunt ample discuții pe marginea acestui subiect. Ce mesaj important a transmis premierul Florin Cîțu.

Creșterea vârstei de pensionare, în România

Premierul Florin Cîţu a declarat joi, 27 mai, că există unele grupuri de lucru privind sistemul de pensii, care trebuie reformat, pentru a nu colapsa, dar că încă nu sunt luate decizii concrete. El a subliniat că în acest moment nu se discută despre creşterea vârstei de pensionare, ci sunt mai multe posibile soluții în analiză, studiindu-se și sistemele de pensii din alte țări.

„Nu. Sunt mai multe soluţii şi nu avem nimic concret în acest moment. Ne uităm ce au făcut şi în alte ţări. Ideea pe care au speculat-o este aceea că se discută despre un obiectiv de a creşte speranţa de viaţă în România. Nu e nicio legătură, dar este un obiectiv foarte bun, important pentru noi. Înseamnă că vom fi mai sănătoşi, vom fi mai puternici, o societate mai puternică, mai sănătoasă.”, a declarat premierul la B1Tv.

De asemenea, întrebat dacă vârsta de pensionare trebuie corelată cu creşterea speranţei de viaţă, premierul a răspuns: „Asta vom vedea atunci când vom face legea pensiilor. Nu discută nimeni de aşa ceva acum”.  El a mai spus că este necesară o reformă a sistemului de pensii, pentru că dacă nu se iau măsuri în acest sens, în 10-15 ani sistemul va intra în colaps.

„În acest moment, există în coaliţie un grup de lucru care se ocupă de reforma pensiilor şi la Ministerul Muncii. Vom avea o reformă a sistemului de pensii care are un obiectiv foarte clar, nu doar de a recalcula pensiile în România, obiectivul este de a reaşeza sistemul de pensii să fie sustenabil şi peste 10, şi peste 15 ani”, a susţinut premierul.

Premierul susține că nu se are în vedere creșterea vârstei de pensionare
Premierul susține că nu se are în vedere creșterea vârstei de pensionare

Avalanșă de declarații despre sistemul de pensii

Președintele PNL, Ludovic Orban, a recunoscut miercuri, 26 mai, că au fost discuții despre creșterea vârstei de pensionare și a stagiului minim de cotizare pentru pensie, dar că nu a fost luată o decizie finală în acest sens. Precizările au venit în contextul în care aceste două aspecte figurează pe lista de angajamente trimise la Bruxelles pentru PNRR.

Ulterior, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, pentru Digi24, că noua lege a pensiilor nu va viza creșterea obligatorie a vârstei de pensionare și că aceasta va fi „opțiune”. Mai mult, aceasta a calificat drept „minciuni gogonate” informațiile potrivit cărora se are în vedere creșterea stagiului de cotizare, desființarea pensiei anticipate sau creșterea vârstei de pensionare. Ea a insistat că nu există astfel de discuții în Guvern.

La rândul său, și vicepremierul Dan Barna a declarat că în România este urgent nevoie de o nouă lege a pensiilor, pentru că sistemul actual nu va mai fi sustenabil peste 7-8 ani. Și asta pentru că generația așa-numiților „decreței” se apropie de vârsta de pensionare.