Home » Știri » Știri economice » Cine sunt românii care pot cumpăra vechime pentru pensie și cum pot face asta. Cât costă de fapt 6 ani de vechime

Cine sunt românii care pot cumpăra vechime pentru pensie și cum pot face asta. Cât costă de fapt 6 ani de vechime

Manolică Anca / 26.05.2021, 15:14
Cine sunt românii care pot cumpăra vechime pentru pensie și cum pot face asta. Cât costă de fapt 6 ani de vechime

Ai dori să ieși la pensie, dar anii de vechime nu sunt suficienți? Vin vești bune din Parlament pentru cei care au goluri în cartea de muncă. Legea prin care se prelungește perioada până la care se pot cumpăra ani de vechime a fost adoptată, miercuri, 26 mai 2021, în Parlament. Iată cine sunt românii care pot cumpăra vechime pentru pensie și cum pot face asta.

Cine sunt românii care pot cumpăra vechime pentru pensie și cum pot face asta

Vești bune pentru români. Persoanele cărora le lipsesc ani de vechime la pensie îi pot cumpăra plătind contribuțiile ce s-ar fi încasat în fiecare lună. Ordonanța de urgență care reglementează completarea de către persoanele care nu au calitatea de pensionar a stagiului de cotizare în sistemul public de pensii a fost adoptată, miercuri, 26 mai.

Proiectul de act normativ reglementează aprobarea OUG 163/2020 care era valabilă până la data de 31 august 2021. Acesta stabileşte cadrul legal pentru completarea, de către persoanele care nu sunt încă pensionare, a stagiului de cotizare în sistemul public de pensii necesar pentru acordarea unei pensii pentru limită de vârstă, a unei pensii anticipate sau a unei pensii anticipate parţial, prin încheierea unui contract de asigurare socială pentru o perioadă de maximum șase ani anteriori împlinirii vârstei standard de pensionare.

„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale”, se arată în actul normativ care prevede că românii pot cumpăra vechime pentru pensie.

Românii își cont cumpăra, în continuare, vechime pentru pensie până în anul 2023
Românii își cont cumpăra, în continuare, vechime pentru pensie până în anul 2023

Cumpărare de vechime pentru pensie. Baza de calcul

Ordonanța mai prevede că baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale o constituie venitul lunar înscris în contractul de asigurare socială, dar care nu poate fi sub salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.

Astfel, termenul până la care românii pot cumpăra vechime pentru pensie va fi prelungit de la 1 septembrie 2021 până la 1 septembrie 2023. Plata contribuţiei de asigurări sociale se poate efectua într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 1 septembrie 2023, prin orice mijloace de plată prevăzute de lege, inclusiv în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii, în contul deschis la Trezoreria Statului.

Cine îşi poate cumpăra vechime și cât costă

Conform actului normativ, contractul de asigurare socială poate fi încheiat de orice persoană, indiferent de cetăţenie, care îndeplineşte următoarele condiţii:

  • are peste 18 ani
  • nu are calitate de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
  • se poate cumpăra vechime în orice perioadă în care lipsesc ani din cartea de muncă
  • perioada maximă cumpărată nu poate depăşi cumulat șase ani
  • trebuie să se facă cerere la Casele Judeteţe de Pensii

Vechimea este necesară pentru români, iar aceștia o pot cumpăra în continuare. Prețurile diferă în funcție de câți ani vrei să îți cumperi. De exemplu, dacă vrei să cumperi toți cei șase ani (între 2013 și 2018), va trebui să scoți din buzunar 23.200 de lei.

Camera Deputaţilor a fost for decizional pentru acest act normativ, fiind adoptat cu 304 voturi „pentru”, două „împotrivă” şi o abţinere.