Home » Știri » Percheziții la revoluționarii cu acte false: Secretar de stat, ridicat de procurori

Percheziții la revoluționarii cu acte false: Secretar de stat, ridicat de procurori

Octavian Palade / 16.11.2016, 11:48
Percheziții la revoluționarii cu acte false: Secretar de stat, ridicat de procurori

Secretarul de stat Adrian Sanda a fost dus la audieri, după efectuarea de percheziții la Secretariatul pentru problemele revoluţionarilor.

După efectuarea de percheziții la Secretariatul de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist, în dosarul privind acordarea ilegală a unot titluri pentru revoluţionari, secretarul de stat Adrian Sanda a fost ridicat miercuri şi dus la audieri la Parchetul instanţei supreme, transmite news.ro.

Anchetatorii din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au efectuat percheziţii la sediul Secretariatului de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 (SSPR), de unde au ridicat mai multe documente.

De asemenea, procurorii l-au ridicat şi l-au dus la audieri pe şeful instituţiei, secretarul de stat Adrian Sanda, conform unor surse judiciare.

Procurorii Parchetului instanţei supreme au făcut miercuri 21 de percheziţii în acest dosar, la sediile unor instituţii publice şi la locuinţele unor persoane vizate în dosarul în care se fac cercetări pentru fapte de abuz în serviciu, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată privind acordarea titlurilor de revoluţionar.

Potrivit anchetatorilor, o mare parte din cele 3.505 persoane care au obţinut până în prezent titlul de “Luptător cu rol determinant în Revoluţie” nu îndeplineau condiţiile cerute de lege, avizarea acestora la Secretariatul de Stat pentru problemele revoluţionarilor fiind „urmarea directă a oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influenţă asupra membrilor celor două instituţii ale statului”.

Percheziții la falși revoluționari

Verificările și perchezițiile vin ca urmare a unei modificări legislative.

Oamenii legii precizează că, prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 95/2014, a fost modificată şi completată Legea 341/2004 a recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987, în sensul introducerii unei noi categorii de revoluţionari, şi anume „Luptător cu Rol Determinant” – atribuit celor care în perioada 14 – 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, şi-au pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, au ocupat şi apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, doar în localităţile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului.

Modificarea legislativă a favorizat apariţia, atât la nivelul asociaţiilor judeţene de revoluţionari, cât şi la nivelul celor două instituţii publice cu atribuţii în acordarea acestor titluri (Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 – CPRD şi  Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 – SSPR), a unor persoane interesate să promoveze acţiunile revoluţionarilor din ţară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obţinerea în mod fraudulos a titlurilor de „Luptător cu rol determinant” în cadrul Revoluţiei şi, implicit, obţinerea ilegală a drepturilor băneşti aferente.

În același timp, procurorii care au efectuat percheziții afirmă că mai multe persoane interesate să obţină calitatea de  “Luptător cu rol determinant în Revoluţie” au promis, oferit sau au dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru alţii, direct ori indirect, unor persoane din cadrul SSPR şi CPRD, care aveau influenţă sau au lăsat să se creadă că au influenţă asupra unor funcţionari din cadrul acestor instituţii cu putere de decizie, pentru a-i determina pe aceştia să îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească aceste acte contrar acestor îndatoriri.

„De asemenea, există date că o mare parte din totalul de 3505 persoane care au obţinut până în prezent titlul de “Luptător cu rol determinant în Revoluţie” nu îndeplineau condiţiile cerute de lege, avizarea pozitivă a acestora la nivelul Secretariatului de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 – SSPR sau în urma contestaţiilor depuse la Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 – CPRD fiind urmarea directă a oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influenţă asupra membrilor celor două instituţii ale statului”, au explicat anchetatorii.

Persoanele din categoria “Luptător cu rol determinant în Revoluţie” beneficiază de drepturi băneşti majorate faţă de ceilalţi revoluţionari, în sensul că au primit, începând cu data de 1 ianuarie 2015, pe lângă drepturile acordate celorlalte categorii de revoluţionari, o indemnizaţie de gratitudine în valoare de 2020 de lei/lunar, conform art. 8 alin. 3 din Legea nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

Secretarul de stat, demis după percheziții

Dacian Cioloş a decis demiterea din funcţie a secretarului de stat Adrian Sanda, conform unor surse oficiale. Secretarul de stat a fost ridicat de procurori miercuri şi dus la audieri la Parchetul instanţei supreme, după percheziţii la Secretariatul de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist, în dosarul privind acordarea ilegală a unot titluri pentru revoluţionari.

Adrian Sanda a fost numit în funcţie în aprilie 2014 de către premierul de atunci, Victor Ponta. El a preluat funcţia de la un alt social-democrat, Victor Socaciu. Sanda a mai condus Secretariatul şi în timpul Guvernului Năstase.