Home » Știri » Piața unică europeană ar trebui să ofere libertate maximă companiilor britanice, în viziunea premierului May

Piața unică europeană ar trebui să ofere libertate maximă companiilor britanice, în viziunea premierului May

George Stanciu / 31.10.2016, 15:44
Piața unică europeană ar trebui să ofere libertate maximă companiilor britanice, în viziunea premierului May

Purtătorul de cuvânt al guvernului britanic a transmis în după-amiaza zilei de luni că prim-ministrul vrea să obțină ”libertate maximă” pentru companiile britanice ce activează pe piața unică europeană, după ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

”Cred că premierul a spus în repetate rânduri că vrea ca această ţară să fie o campioană mondială la comerţul pe piaţa liberă, iar companiile britanice să aibă libertate maximă în operaţiunile de pe piața unică europeană”, a transmis purtătoarea de cuvânt a Executivului britanic, după ce a fost întrebată dacă Marea Britanie va mai face parte din uniunea vamală a UE.

Cu ceva timp înainte, un ministru a susținut că premierul Theresa May ar fi avut discuții cu CEO-ul Nissan și i-a promis că vrea să obțină un comerț fără taxe vamale pentru industria auto după Brexit.

Invocarea articolului 50 a fost amânată de guvernul de la Londra până la începutul lui 2017, pentru că echipele de negociatori nu fuseseră pregătite înainte de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, arată news.ro.

Marea Britanie dorește să obțină în cadrul negocierilor acces nelimitat la piața unică europeană, cu toate că există reticențe în ceea ce privește acceptarea libertății de mișcare a muncitorilor europeni. În paralel , liderii europeni au afirmat că principiul libertății de mișcare a muncitorilor în cadrul pieței unice este unul la care blocul comunitar nu poate renunța şi nu se vor face compromisuri în acest caz.

Premierul Regatului Unit speră în continuare ca relaţiile dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană să fie mature şi cooperante după Brexit.