Home » Știri » PNL reacționează după decizia ca Guvernul să emită ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare

PNL reacționează după decizia ca Guvernul să emită ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare

Sebastian Rotaru / 12.01.2017, 14:37
PNL reacționează după decizia ca Guvernul să emită ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare

PNL subliniază că ordonanțele simple sau de urgență trebuie să constituie excepții și nu o modalitate de a transforma Parlamentul „într-o anexă” a actualului Executiv.

Reacția vine după ce Curtea Constituțională s-a pronunțat, joi, asupra Legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe, declarând-o constituțională, relatrază Agerpres.

„Decizia Curții Constituționale asupra Legii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe oferă un răspuns cert asupra unor suspiciuni de neconstituționalitate care trebuiau clarificate. Era datoria și obligația PNL, ca partid de Opoziție, de a sesiza orice astfel de aspecte care ridică semne de întrebare în privința încălcării Legii fundamentale”, se arată într-un comunicat al PNL.

Liberalii afirmă că decizia Curții se aplică, nu se discută, iar cu acest prilej, PSD are posibilitatea „de a nu mai mima activitatea parlamentară” și „de a nu mai inventa pretexte pentru nerealizarea angajamentelor electorale, ci de a prezenta soluții de guvernare concrete și realiste”.

Potrivit PNL, „Guvernul Dragnea – Grindeanu” are astfel și posibilitatea emiterii de ordonanțe simple, pe lângă ordonanțele de urgență.

„Cu toate acestea, ordonanțele simple sau de urgență trebuie să constituie excepții, și nu modalitatea de a transforma Parlamentul într-o anexă a actualului Guvern, fapt pe care tocmai actuala majoritate îl reclama în campania electorală”, precizează PNL.

Curtea Constituțională a României a decis, joi, că este constituțională Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe, după ce a respins sesizarea formulată de 88 de deputați PNL, USR și PMP.

Preşedintele Curţii, Valer Dorneanu, a argumentat că formula de neconstituţionalitate este neîntemeiată, deoarece nu se încalcă principiul separaţiei puterilor, iar din cuprinsul legii nu rezultă că Executivul ar intenţiona să dea ordonanţe în domeniul legilor organice.

El a precizat că legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe trebuie să precizeze doar domeniul în care Executivul poate legifera şi nu este necesar să detalieze legile pe care doreşte să le modifice.