Home » Știri » Poezie satirică la adresa lui Erdogan, posibilă interdicție în justiția germană

Poezie satirică la adresa lui Erdogan, posibilă interdicție în justiția germană

Octavian Palade / 02.11.2016, 16:53
Poezie satirică la adresa lui Erdogan, posibilă interdicție în justiția germană

O poezie satirică la adresa președintelui turc ar putea fi interzisă de o instanță din Germania.

O poezie satirică scrisă de un comediant german, care l-a insultat pe liderul de la Ankara şi a declanşat o dispută diplomatică între Berlin şi Ankara, ar putea fi interzisă, în urma deciziei unei instanțe care trebuie să se pronunțe în această speță, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Astfel, magistrații germani analizează miercuri după-amiază limitele libertăţii de exprimare şi iau în considerare interzicerea poemului satiric. Anunţul a fost făcut după ce anchetatorii germani au renunţat la investigaţia împotriva actorului de comedie, declanşată ca urmare a plângerii penale a liderului turc.

Judecătorii au transmis încă din luna mai o interdicţie preliminară privind republicarea unor părţi din poezia controversată. Comediantul Jan Boehmermann a citit în direct poemul la televiziunea germană, în care preşedintele Erdogan era acuzat că se uită la videoclipuri de pornografie infantilă şi întreţine acte sexuale cu animale.

Incidentul a declanșat o dispută diplomatică şi a stârnit noi controverse în relaţiile bilaterale dintre Berlin şi Ankara, într-o perioadă în care liderii europeni încercau să obţină sprijinul executivului turc în privința crizei migranţilor.

Totodată, relaţiile dintre cele două state s-au răcit considerabil la începutul lunii iunie, după ce parlamentarii germani au aprobat o rezoluţie privind recunoaşterea genocidului armean din 1915.

Judecătorii germani trebuie să verifice limitele libertăţii artistice în comparaţie cu drepturile personale ale lui Recep Erdogan. În luna mai, instanţa a decis că 18 dintre cele 24 de versuri ale poeziei satirice sunt ”abuzive şi calomnioase”.

”Libertatea artistică este protejată aici şi cred că instanţa a luat o hotărâre greşită în ultima şedinţă”, a declarat apărătorul comediantului.

Avocatul a menționat că poezia satirică trebuie să fie evaluată în contextul manifestării artistice, care permite satira.

Pe de altă parte, comediantul a declarat că se aşteaptă ca magistraţii germani să respingă un proces civil, în care acesta este acuzat de calomnie împotriva președintelui turc.

În urmă cu o lună, procurorii au renunţat la ancheta în care actorul german era vizat pentru insultarea unui lider străin.

Cancelarul german, Angela Merkel, a fost criticat dur pentru că a permis investigarea comediantului pentru insultarea preşedintelui Turciei.

Între timp, avocatul liderului turc a explicat că nu există niciun conflict între libertatea artistică şi demnitarea umană.

Poezia satirică a declanşat o adevărată dezbatere despre libertatea de expresie şi libertatea viziunii artistice în Germania şi despre dreptul lui Erdogan de a-i reduce la tăcere pe cei care au curajul de a ridica vocea împotriva lui.