Home » Știri » Povestea incredibilă a lui Oliver Cromwell. A fost executat la doi ani după ce murit

Povestea incredibilă a lui Oliver Cromwell. A fost executat la doi ani după ce murit

Cojocaru Cristian / 22.12.2021, 11:42
Povestea incredibilă a lui Oliver Cromwell. A fost executat la doi ani după ce murit

În actuala societate, execuțiile mai pot fi întâlnite doar în câteva țări din lume. În trecut însă, această pedeapsă capitală era la ordinea zilei, astfel că mulți ajungeau la spânzurătoare sau erau decapitați. Totuși, anumite execuții erau realizate diferit, și anume post-mortem. Află povestea incredibilă a lui Oliver Cromwell, conducătorul care a fost executat la doi ani de la moartea sa.

Povestea conducătorului Oliver Cromwell care a fost executat la doi ani după moarte

Oliver Cromwell, primul conducător al Commonwealth-ului Angliei, Scoției și Irlandei, s-a născut la Huntington, Cambridge, la 25 aprilie 1599. A murit la 3 septembrie 1658, de septicemie în urma unei infecții urinare. Totuși, el a fost executat la 30 ianuarie 1661, la mai bine de doi ani de la moartea sa naturală. Acest lucru îl face pe Oliver Cromwell unul dintre puținii oameni care au fost executați postum.

De-a lungul istoriei, există mai multe cazuri din diferite părți ale lumii, în care mortul a fost „ucis” a doua oară. Renunțând la justiția mafiotă, cum s-a întâmplat cu Rasputin și feldmareșalul prusac Gebhard Leberecht von Blücher, care au reprezentat acte de vandalism și lipsă de respect față de morți, există și exemple în care cadavrele au fost dezgropate, și morții au fost executați ori de câte ori autoritățile au simțit că vinovații scăpaseră dreptății în timpul vieții lor.

Când Oliver Cromwell s-a născut la începutul secolului al XVII-lea, Anglia era o țară protestantă condusă de un rege care credea în drepturile sale divine acordate de Dumnezeu. Cromwell, care s-a convertit la puritanism la sfârșitul de 20 de ani, a considerat părerile regelui Carol I prea catolice.

Multe dintre politicile lui Carol I, cum ar fi perceperea de taxe fără acordul parlamentar, au generat antipatie și neîncredere în rândul supușilor săi, care considerau acțiunile regelui lor asemănătoare cu cele ale unui monarh absolut tiranic. Scena a fost pregătită pentru un război civil. Au urmat o serie de conflicte armate, iar regele Carol I a fost răsturnat și executat. Oliver Cromwell, care a condus parlamentarii în calitate de comandant militar, a fost unul dintre cei 59 care au semnat mandatul de moarte pentru Charles.

povestea oliver cromwell
Oliver Cromwell a fost executat la aproximativ doi ani dupa moartea sa

Exhumarea celor vinovați

După execuția regelui în 1649, Commonwealth-ul Angliei a fost introdus pentru a înlocui monarhia, iar Cromwell a devenit Lord Protector, rol în care a rămas până la moartea sa cinci ani mai târziu. Cromwell a fost succedat de fiul său ca Lord Protector, dar nu a rezistat mult și a fost răsturnat de armată un an mai târziu. Monarhia a fost restaurată și Carol al II-lea a devenit noul rege.

Imediat după dobândirea puterii, regele Carol al II-lea a ordonat arestarea și judecarea tuturor celor care au jucat un rol la răsturnarea monarhiei. Dintre cei 59 care au semnat mandatul de moarte, mai mulți au fost spânzurați, în timp ce alții au fost închiși pe viață. Nici măcar cei care muriseră nu au scăpat.

Câtorva li s-a exhumat corpul și reîngropat în gropi comune, dar Oliver Cromwell și alți trei, John Bradshaw, judecătorul care a fost președintele curții, Henry Ireton, general în armata parlamentară și ginerele lui Cromwell, și Robert Blake, un comandant militar, au fost condamnați la moarte.

La cea de-a 12-a aniversare a morții regelui Carol I, trupul lui Cromwell a fost exhumat din Westminster Abbey, iar trupul său dezgropat a fost spânzurat în lanțuri la Tyburn. După-amiaza, cadavrul a fost dat jos și decapitat. Capul lui Cromwell a fost apoi înfipt într-o țeapă din lemn de 6 metri înălțime și ridicat deasupra Westminster Hall, unde a rămas timp de aproape douăzeci și cinci de ani. În următoarele două secole, capul dezmembrat a trecut în posesia multora până când a primit o înmormântare demnă într-un loc secret la Sidney Sussex College, Cambridge, în 1960.