Home » Știri » Prejudicii totale de 1,4 miliarde lei, sesizate de Curtea de Conturi

Prejudicii totale de 1,4 miliarde lei, sesizate de Curtea de Conturi

Octavian Palade / 02.11.2016, 10:47
Prejudicii totale de 1,4 miliarde lei, sesizate de Curtea de Conturi

Prejudicii totale de 303 milioane euro (1,36 miliarde lei) au fost sesizate către DNA și alte parchete de către Curtea de Conturi.

Curtea de Conturi a constatat prejudicii de 1,4 miliarde lei aduse de mai multe instituţii ale statului. Cele mai mari prejudicii au fost descoperite la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), Electrocentrale Grup, Primăria Capitalei, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Ilfov, Ministerul Agriculturii şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, scrie news.ro.

Instituţia a făcut 35 de sesizări în perioada ianuarie-iulie a acestui an doar pentru prejudicii mai mari de 500.000 euro, potrivit unui raport al Curţii de Conturi.

Cele mai întâlnite infracţiuni constatate de instituția de audit a statului sunt: abuz în serviciu, conflict de interese, deturnare de fonduri şi neglijenţă în serviciu.

Cel mai mare prejudiciu estimat a fost sesizat în urma verificărilor efectuate la BCR Banca pentru Locuinţe, de 268,7 milioane lei, pentru deturnare de fonduri şi obţinere ilegală de fonduri. Nereguli similare au fost descoperite şi la Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, unde prejudiciul estimat a fost de 59,9 milioane lei. În ambele cazuri a fost sesizată Direcția Națională Anticorupție.

Două echipe diferite ale Curţii de Conturi au efectual controale la CNADNR în anul 2015, acestea estimând fiecare prejudicii de 223,3 milioane lei şi, respectiv, 38,4 milioane lei, fără a se menţiona şi fapta săvârşită. Pentru ambele situații au fost trimise sesizări la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti dar şi la DNA.

Controlul efectuat la Electrocentrale Grup SA, care s-a încheiat prin raportul din 27 noiembrie 2015, a arătat un prejudiciu de 243,5 milioane lei, Curtea de Conturi înștiințând DNA că a constatat fapte de ”abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu”.

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Ilfov este acuzată de Curtea de Conturi pentru un prejudiciu de 111,9 milioane lei, angajați ai Fiscului fiind suspectați de ”neglijenţă în serviciu”.

Prejudicii mari la ministere

Au fost constatate nereguli și Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, iar Direcţia Naţională Anticorupţie a fost sesizată pentru un prejudiciu estimat de 55,08 milioane lei, fapta imputată fiind neglijenţa în serviciu.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) este acuzat este de abuz în serviciu, fals intelectual şi deturnare a licitaţiilor publice, prejudiciul la această instituție fiind estimat la 49,2 milioane lei.

De asemenea, s-au constatat nereguli şi la două companii aflate într-o situaţie dificilă, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN), ajunsă în faliment, şi Compania Naţională a Uraniului (CNU), rămasă fără singurul client (Nuclearelectica) şi înregistrând pierderi de mai mulţi ani.

Prejudiciul estimat în ceea ce privește RAAN este de 57,4 milioane lei (pentru abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată), iar la CNU, de 11,9 milioane lei.

Potrivit raportului Curţii de Conturi, Primăria Capitalei ar fi adus statului un prejudiciu de 21,3 milioane lei, ca urmare a abuzului în serviciu şi a gestiunii frauduloase. Astfel, au fost sesizate atât DNA, cât şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti.

Primăria oraşului Voluntari este acuzată de neglijenţă în serviciu şi deturnare de fonduri, prejudiciul adus fiind estimat la 5,5 milioane lei.

Prejudiciu total adus statului român estimat de Curtea de Conturi este de peste 9,7 miliarde lei (2,2 miliarde euro) în ultimii 11 ani. Ministere, primării, agenţii de stat, companii naţionale, precum şi universităţi şi spitale au fost reclamate la organele de urmărire penală în ultimii zece ani.

Numărul de sesizări, în întregul an 2015, către procurorii DNA  sau de la alte parchete pentru prejudicii mari a fost de 39.

Cu toate acestea, sesizările Curţii de Conturi au puţin succes în faţa procurorilor.

În anii 2014 şi 2015, din 13 sesizări ale Curţii de Conturi pentru care procurorii au dat soluţii, în 11 cazuri plângerile au fost clasate sau respinse.