Home » Știri » Premierul japonez, încrezător în Donald Trump

Premierul japonez, încrezător în Donald Trump

Octavian Palade / 18.11.2016, 10:16
Premierul japonez, încrezător în Donald Trump

Premierul japonez, Shinzo Abe, a dat asigurări că Donald Trump este un lider în care poate avea „încredere”.

Premierul Japoniei a fost primul lider străin care s-a întâlnit în privat cu Donald Trump, scrie AFP, citat de news.ro.

Miliardarul l-a primit pe Abe joi, în timp ce purta consultări intense în vederea atribuirii principalelor portofolii în administraţia sa.

„Am convingerea că Donald Trump este un lider de mare încredere”, a declarat el la finele întâlnirii de peste o oră cu Trump, în cartierul general din Trump Tower, la New York.

Prim-ministrul japonez, care nu a dezvăluit conţinutul discuţiilor lor, a catalogat drept „călduros” şi „deschis” primul său contact cu succesorul lui Barack Obama.

Unele declaraţii pe care Donald Trump le-a făcut în campanie au îngrijorat Tokyo, un important aliat al Statelor Unite în Asia. Acesta a spus că se gândeşte să retragă militari americani din sudul peninsulei coreene şi din arhipelagul nipon, dacă aceste ţări nu-şi suplimentează contribuţia financiară.

De asemenea, magnatul a sugerat ca Japonia şi Coreea de Sud să se doteze cu arma nucleară în faţa ameninţării Coreei de Nord. Trump a denunţat tratate de liber-schimb ca Parteneriatul Transpacific (TPP), la care Tokyo ţine pentru că îndiguieşte puterea chineză.

Nefiind sigură că aceste subiecte au fost abordate joi, purtătoarea de cuvânt a preşedintelui ales a avertizat că nicio „discuţie aprofundată” nu va putea să aibă loc atât timp cât Trump nu va fi învestit preşedinte.

Donald Trump, tot mai multe întâlniri cu lideri străini

Trump şi-a multiplicat consultările inclusiv cu republicani, care l-au criticat dur în campanie, precum Mitt Romney, în vederea desemnării succesorului lui John Kerry la Departamentul de Stat.

Miliardarul l-a consultat – a doua oară în doar câteva zile – pe unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai diplomaţiei internaţionale din secolul al XX-lea, Henry Kissinger, în vârstă de 93 de ani.

Ambasadorul Israelului în Statele Unite l-a vizitat, de asemenea, pe Donald Trump, pe care l-a catalogat drept un „adevărat prieten” al ţării sale.

Relaţiile dintre Canada şi Statele Unite se situează dincolo de personalitatea preşedinţilor, a declarat tot joi premierul canadian Justin Trudeau.

„Ştiu că cetăţenii canadieni vor ca eu să le apăr interesele şi valorile şi asta am să fac”, a spus acesta, referindu-se la acorduri de liber-schimb şi politica în domeniul imigraţiei, pe care Trump vrea să le revizuiască.