Home » Știri » Președintele Iohannis a semnat decretul. Categoria de pensii, eliminată din România

Președintele Iohannis a semnat decretul. Categoria de pensii, eliminată din România

Alexandru Cazacu / 24.02.2021, 13:14
Președintele Iohannis a semnat decretul. Categoria de pensii, eliminată din România

Vești proaste pentru acestă categorie de români. Miercuri, Administrația Prezidențială a anunțat că președintele României a semnat decretul cu privire la promulgarea legii prin care se elimină unele pensii speciale. Ce pensii vor fi eliminate în România.

Președintele Iohannis a semnat decretul. Ce pensii vor fi eliminate

Mai exact, este vorba despre pensiile speciale ale parlamentarilor români. Miercuri, 24 februarie, a fost promulgată legea prin care sunt eliminate pensiile speciale ale senatorilor și deputaților. Pe 17 februarie, Plenul celor două Camere a votat eliminarea acestor pensii ale parlamentarilor din România. Potrivit noului proiect de lege, nu se vor mai acorda nici cele aflate în plată.

Anunțul Administrației prezidențiale vine după ce Renate Weber a anunțat că nu a sesizat Curtea Constituțională în privința noului proiect de lege. Asociația Foștilor Parlamentari înaintase o petiției Avocatului Poporului în care cerea sesizarea Curții Constituționale cu o excepție de neconstituționalitate. Renate Weber a spus că nu a făcut anunțul deoarece nu a sesizat nici un motiv de neconstituționalitate.

”Nu am sesizat Curtea Constituțională. Termenul a expirat ieri. Nu am identificat niciun motiv de neconstituționalitate”, a declarat Avocatul Poporului.

Petiția Asociației Foștilor Parlamentari

Potrivit petiției Asociației Foștilor Parlamentari, abrogarea acestui drept ”aruncă în derizoriu” activitatea legislativă a parlamentarilor și că s-ar face o discriminare, dacă magistrații, care aplică legea, primesc pensia specială, iar parlamentarii, care o crează nu primesc o indemnizație pentru limita de vârstă. Mai mult de atât, Asociația susține că termenul de pensie specială poate fi ”manipulatoriu și menit a crea confuzie și repulsie” în rândul populației.

”Totodată, adoptarea acestui act legislativ aduce în discuție teoria drepturilor câștigate, fiind un drept conferit prin lege, la fel ca pensiile de serviciu ale magistraților”, se mai arată în petiția Asociației Foștilor Parlamentari, potrivit Digi24.

Ce pensii vor fi eliminate în România
Ce pensii vor fi eliminate în România

Dacian Cioloș despre pensiile speciale ale parlamentarilor

În urmă cu o săptămână, după ce Plenul celor două Camere a votat pentru eliminarea pensiilor speciale, co-președintele USR Plus a declarat că eliminarea pensiilor speciale nu este un motiv de laudă pentru politicieni, ci este un proces de normalitate. Dacian Cioloș susținea că acest principiu ar trebui aplicat pentru toate pensiile nejustificate din România.

”Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor nu e un motiv de laudă pentru niciun politician, e un moment de normalitate, o revenire la principiul sănătos al contributivității. Asta s-a întâmplat astăzi în Parlamentul României și mă bucur că, la presiunea publică pe care Alianța USR PLUS și PNL o fac de câțiva ani.

PSD a înțeles să voteze pentru eliminarea acestor pensii pe care tot PSD le-a introdus. Este doar o etapă – importantă – în demersul nostru de a restabili dreptatea în România. Va trebui ca după o analiză rapidă să restabilim acest principiu pentru toate pensiile speciale nejustificate, în acord cu Constituția României”, a scris Dacian Cioloș pe pagina sa de Facebook.

Dacian Cioloș susținea că pensiile speciale ale parlamentarilor și a primarilor vor fi primele care vor fi eliminate. De asemenea, co-președintele USR PLUS a declarat că pensiile din România ar trebui să fie proporționale cu contribuția.