Home » Știri » Prețurile a 60% din medicamente ar putea fi majorate, avertizează producătorii

Prețurile a 60% din medicamente ar putea fi majorate, avertizează producătorii

Octavian Palade / 03.11.2016, 15:40
Prețurile a 60% din medicamente ar putea fi majorate, avertizează producătorii

Prețurile a 60% din medicamente ar putea crește în următoarea perioadă, atrag atenția producătorii din industria farmaceutică.

Prețurile la medicamente s-ar putea majora, ca urmare a unei recente hotărâri de guvern care stabilește metodologia de calcul al preţurilor medicamentelor, scrie news.ro.

Producătorii cer abrogarea imediată a hotărârii de guvern, deoarece, potrivit acestora, mii de medicamente ar ajunge să aibă în România preţuri sub nivelul de sustenabilitate, ceea ce ar face ca ele să dispară de pe piaţă.

De asemenea, reprezentanții industriei farmacautice susţin că aplicarea hotărârii ar duce la scumpirea a peste 60 la sută din medicamentele aflate pe piață.

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) cer Guvernului abrogarea imediată a hotărârii de guvern referitoare la metodologia de calcul al preţurilor medicamentelor.

Cele două asociații fac un apel către premierul Dacian Cioloş să intervină „imediat” pentru retragerea actului normativ, care a fost adoptat „într-o formă ce va avea efecte negative majore asupra pacienţilor şi producătorilor”.

„Ceea ce a fost prezentat ca o nouă metodologie nu este decât o variantă modificată a vechii metodologii, care păstrează o dublă referenţiere pentru generice (65 la sută din preţul inovatorului şi cel mai mic preţ din 12 ţări de referinţă) şi reduce preţul medicamentelor ieşite de sub patent sub minimul european”, precizează ARPIM şi APMGR.

Drept consecință, mii de medicamente ar ajunge să aibă în România preţuri sub nivelul de sustenabilitate, ceea ce va face ca ele să dispară de pe piaţă, potrivit reprezentanţilor producătorilor de medicamente.

„În cadrul dezbaterii publice, toţi reprezentanţii industriei şi ai pacienţilor au avertizat reprezentanţii Ministerul Sănătăţii asupra acestui lucru, dar aceştia nu au luat în considerare niciuna dintre modificările transmise. Mai mult, textul publicat introduce modificări fundamentale în sistemul de calcul al preţului, care nu au făcut obiectul dezbaterii publice. Astfel, ceea ce s-a prezentat ca o acţiune de ieftinire a medicamentelor va duce, de fapt, la scumpirea în farmacie a celor mai ieftine medicamente, cele sub 30 de lei, prin păstrarea preţului de producător şi creşterea cotelor de adaos de distribuţie şi farmacie”, se mai arată în comunicatul celor două asociații.

Medicamente mai scumpe din cauza modului de calcul

Conform calculelor făcute de producători, aplicarea acestor cote de adaos va face ca preţurile să crească la 3.536 medicamente din totalul de 5.430 medicamente din catalogul naţional, însemnând creşteri de preţ la peste 60 la sută din toate medicamentele aflate în comerţ.

„Astfel că pacienţii vor plăti mai mulţi bani din buzunar pentru medicamente uzuale, iar CNAS va deconta sume mult mai mari, pe care apoi le va descărca către producători sub forma taxei clawback”, a declarat preşedintele APMGR, Laurenţiu Mihai.

Producătorii mai arată că politica de a impune preţuri nesustenabile la medicamente concomitent cu aplicarea unei taxe clawback împovărătoare s-a dovedit falimentară, iar noua metodologie nu face decât să o continue şi să agraveze criza dispariţiei medicamentelor.

„Ministerul Sănătăţii a intervenit joi propunând o altă modificare a cotelor de adaos, din nou fără nicio discuţie cu producătorii de medicamente. Modificarea unui act normativ la doar o săptămână după ce a fost adoptat nu este decât dovada unei lipse de profesionalism care poate avea efecte catastrofale, în principal asupra pacienţilor”, a menționat directorul executiv al ARPIM, Dan Zaharescu.

Cele două asociaţii de producători de medicamente cer, de asemenea, reluarea imediată a procesului de elaborare a unei noi metodologii de calcul al preţului medicamentelor.

„În acest context, ARPIM şi APMGR consideră inacceptabilă lipsa totală de dialog şi ignorarea permanentă a poziţiei partenerilor sociali în elaborarea actelor normative. În consecinţă, cele două organizaţii cer prim-ministrului Dacian Cioloş abrogarea Hotărârii de Guvern nr. 800/2016 şi reluarea imediată a procesului de elaborare a unei noi metodologii de calcul al preţului medicamentelor, în conformitate cu angajamentele de profesionalism şi transparentţă pe care guvernul său şi le-a asumat. Considerăm că este nevoie de elaborarea unei politici coerente a medicamentului, care să ia în considerare nu numai măsurile administrative legate de preţ, ci şi politicile fiscale, asigurarea finanţării şi accesul la tratamente de ultimă generaţie”, se arată în comunicatul emis de cele două asociații.