Home » Știri » Prima zi de școală. Noi reguli pentru anul școlar 2021-2022

Prima zi de școală. Noi reguli pentru anul școlar 2021-2022

Alexandru Cazacu / 13.09.2021, 11:16
Prima zi de școală. Noi reguli pentru anul școlar 2021-2022

Astăzi, 13 septembrie, a început anul școlar 2021-2022, iar odată cu acesta vin și noi reguli. Deși noul an a început cu prezența fizică în majoritatea unităților școlare, autoritățile au impus noi măsuri de protecție sanitară. Haideți să vedem care sunt acestea.

Noi reguli pentru anul școlar 2021-2022

Mai bine de 7.000 de elevi nu vor fi prezenți fizic în localitățile unde rata de infectare cu COVID-19 depășește pragul de 6 la mia de locuitori elevii sau unde școlile nu sunt pregătite. Este al doilea an școlar care începe în pandemie, iar în acest context, autoritățile au emis un ordin care stabilește măsuri stricte. La fel ca și în anul școlar precedent, se va respecta distanțarea socială, măștile de protecție nu vor lipsi, iar elevii vor trebui să își dezinfecteze mâinile la intrarea în sala de clasă.

Potrivit unui ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății, la intrarea în unitățile de învățământ, pe coridoare și la intrarea în fiecare sală de clasă vor fi puse soluții dezinfectante. Totodată, elevii vor respecta circuitele clare de acces în sala de clasă, iar ușile vor fi deschise pentru a evita punctele de contact. De asemenea, sala de clasă va fi amenajată în așa fel încât să fie asigurată distanțarea socială.

Noi reguli pentru anul școlar 2021-2022
Noi reguli pentru anul școlar 2021-2022

Alte măsuri de protecție împotriva COVID-19 în noul an școlar

Potrivit autorităților, este interzis schimbul de obiecte personale. De asemenea, atât elevii, cât și profesorii vor purta masca de protecție în interiorul unităților de învățământ. Deși este recomandată purtarea unei măști de uz medical, se admit și măștile din material textil, care trebuie să asigure acoperirea nasului și a gurii.

Totodată, este recomandată intrarea în școli prin mai multe căi de acces pentru a reduce fluxul de elevi. Este interzis accesul în unitățile de învățământ persoanelor care nu sunt angajații școlii respective, părinți, însoțitori sau elevi. De asemenea, părinții sau însoțitorii copiilor cu cerințe educaționale speciale și dizabilități vor avea acces în școli doar cu respectarea normelor de protecție sanitară.

Cum se va desfășura noul an școlar 2021-2022

Potrivit documentului menționat anterior, în localitățile unde rata de infectare din ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 6 la mia de locuitori, este permisă participarea la cursuri cu prezența fizică și cu respectarea și aplicarea normelor de prevenire a infecției cu COVID-19.

Pe de altă parte, în localitățile unde incidența depășește pragul de 6 la mia de locuitori, până la instituirea carantinei, se permite participarea zilnică, cu prezență fizică a tuturor antepreşcolarilor, preșcolarilor și elevilor din învățământul special cu respectarea și aplicarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecțiilor. Toate celelalte categorii de elevi vor participa la cursuri online, potrivit romaniatv.net.

Potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, rata de infectare cu COVID-19 luată în calcul pentru modul de funcționare a unităților de învățământ în următoarea săptămână va fi cea din ziua de vineri. Aceasta va fi disponibilă pe site-ul Direcției de Sănătate Publică. De asemenea, începând de astăzi începe și campania de vaccinare împotriva COVID-19 în învățământul preuniversitar și cel universitar. Potrivit medicului militar Valeriu Gheorghiță, campania se va desfășura între 13 septembrie și 15 noiembrie.