Home » Știri » Ce spune procurorul general al României despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare

Ce spune procurorul general al României despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare

Sebastian Rotaru / 09.01.2017, 16:17
Ce spune procurorul general al României despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat că mecanismul european de cooperare și verificare (MCV) nu mai este necesar pentru magistrați.

Procurorul general a subliniat însă faptul că cei care trebuie monitorizați în continuare sunt politicienii, scrie Digi24.

„Ridicarea MCV, din punct de vedere al magistraților, aș dori să vă spun că o monitorizare a magistraților n-ar mai fi necesară, ci o monitorizare a politicienilor, adică o chestiune de voință politică. Magistrații își fac datoria, poate că există anumite persoane care ar vrea să-și pună în practică agenda lor și n-ar avea nevoie de o chestiune care să-i încurce, cum ar fi MCV”, a spus Augustin Lazăr.

Procurorul general al României a făcut această declarație după ce a ieșit de la întâlnirea cu noul ministru al Justiției, Florin Iordache.

Florin Iordache le-a adresat celor trei şefi de parchete invitaţia de a veni luni, la ora 12.00, la Ministerul Justiţiei, pentru discuţii, au precizat sursele citate. De altfel, ministrul Justiţiei anunţase încă de vineri că urmează să aibă o întâlnire cu procurorul general şi cu adjuncţii săi.

Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost instituit în 2006 şi monitorizează progresele României şi Bulgariei, în combaterea corupţiei şi reformarea sistemului judiciar.

Sofia şi Bucureştiul au aceptat MCV, la mijlocul anilor 2000, ca o condiţie prealabilă aderării lor la UE, pe 1 ianuarie 2007.

Potrivit acestor rapoarte MCV, prezentate anual de CE, România a înregistrat în ultimii ani rezultate mai bune decât Bulgaria.