Home » Știri » Proteste în Venezuela, soldate cu zeci de răniți

Proteste în Venezuela, soldate cu zeci de răniți

Octavian Palade / 27.10.2016, 10:03
Proteste în Venezuela, soldate cu zeci de răniți

O serie de proteste antiguvernamentale au avut loc în Venezuela, bilanțul fiind de câteva zeci de răniți.

Proteste față de politica președintelui venezuelean Nicolas Maduro au fost organizate în toată țara. Potrivit reprezentanților unei grupări locale pentru apărarea drepturilor omului, peste 20 de persoane au fost rănite şi 39 au fost arestate, anunță postul BBC News, preluat de news.ro.

Pe reţelele de socializare au circulat imagini care arată persoane rănite, întinse pe jos. Cel puţin trei dintre victime au fost împuşcate.

Un lider al unui ONG care lupă pentru drepturile omului, Alfedo Romero, a publicat pe Twitter o fotografie cu o femeie de 79 de ani rănită şi a adăugat că cel puţin 20 de oameni au fost răniţi numai în localitatea Merida.

În aproape toată țara, sute de mii de oameni au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de Guvernul preşedintelui Nicolas Maduro.

Protestatarii s-au ciocnit cu forţele de securitate, mai ales în oraşele din vest, San Cristobal şi Macaraibo.

Revolta a fost declanșată după ce procesul pentru convocarea unui referendum – o încercare de a-l îndepărta pe Maduro de la putere – a fost suspendat.

“Referendumul era dreptul nostru constituţional şi ni l-au negat. De ce le este frică?”, a întrebat unul dintre protestarii din capitală, Grimaldi Lopez.

Opoziţia strânsese aproximativ 200.000 de semnături pentru o petiţie privind convocarea consultării populare. Însă guvernul a acuzat că procesul de strângere a acestor semnături a fost fraudat şi au suspendat demersul.

Legislativul Venezuelei, dominat de opoziţie, a votat marţi pentru începerea unui proces împotriva lui Maduro, pe care parlamentarii îl acuză de încălcarea Constituţiei. De asemenea, formaţiunile antiprezidențiale au anunțat o grevă generală vineri.

Oponenții regimului de la Caracas încearcă de câteva luni să îl îndepărteze de la putere pe Nicolas Maduro, în vârstă de 53 de ani. Popularitatea șefului statului venezuelean s-a prăbuşit pe fondul crizei economice tot mai profunde, ce include o penurie de alimente şi medicamente, întreruperi frecvente de curent, jafuri sporadice şi o inflaţie galopantă.

Pe de altă parte, fostul lider de sindicat şi şofer de autobuz a promis că îşi va încheia mandatul şi spune că Washingtonul pregăteşte o lovitură de stat împotriva sa.

Venezuela este țara cu cele mai mari rezerve de petrol, dar economia sa a fost afectată grav de scăderea preţului ţiţeiului în lume. Economia s-a contractat cu 5,7% anul trecut, în timp ce rata inflaţiei este estimată la peste 180%.