Home » Știri » Proteste violente la Atena, izbucnite în timpul unui marș pașnic

Proteste violente la Atena, izbucnite în timpul unui marș pașnic

Octavian Palade / 18.11.2016, 11:00
Proteste violente la Atena, izbucnite în timpul unui marș pașnic

Proteste violente au avut loc la Atena, unde 17.000 de oameni au marcat revolta studenţilor din 1973.

Proteste violente între anarhişti şi poliţişti au avut loc joi, în timpul unui marş paşnic spre Ambasada Statelor Unite din Atena.

Marșul a marcat revolta studenţilor din 1973, zdrobită de dictatura militară ce a condus ţara în perioada 1967-1974, potrivit The Associated Press, citat de news.ro.

Aproximativ 17.000 de persoane au participat la marşul către ambasadă fără incidente, însă o parte dintre protestatari i-au provocat şi au aruncat cu gunoaie către 1.000 de participanţi la eveniment, susţinători ai Partidului Syriza, aflat la putere.

Peste 3.000 de poliţişti au fost mobilizaţi în centrul Atenei, ca măsură de precauţie.

Violenţele au avut loc însă în alt cartier al capitalei.

Zeci de anarhişti au ocupat complexul Universităţii Tehnice Naţionale, locul revoltei faţă de dictatura coloneilor, şi au atacat poliţişti cu cocteiluri Molotov, petarde şi pietre.

Poliţia antirevoltă a răspuns cu gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare, în timp ce bătăi de stradă s-au extins din universitate în cartierul Exarcheia, aflat departe de ambasadă.

Au fost arestate cel puțin două persoane, însă nu s-au raportat răniţi.

Marşul a început la porţile universităţii Politehnica, unde în 1973 armata a trimis un tanc împotriva studenţilor care demonstrau. Mai multe persoane au fost ucise în această reprimare sângeroasă, dar istoricii nu ajuns la un acord cu privire la bilanţul morţilor.

Universitatea a fost, în timp, punctul de plecare pentru numeroase proteste antiguvernamentale.

Înainte de începutul marşului, presupuşi anarhişti au furat două scuturi poliţiştilor antirevoltă, dar şi căşti, pe care le-au atârnat de o statuie din cartierul Exarcheia.

Violenţe au izbucnit şi la marşuri organizate în alte oraşe greceşti care au marcat revolta.

La Salonic, al doilea cel mai important oraş grecesc, aproximativ 8.000 de protestatari au mărşăluit către Consulatul Statelor Unite. Protestatarii au atacat poliţişti cu bombe incendiare, iar un grup a ars un steag american în faţa consulatului. Două persoane au fost reţinute.

În orașul Ioannina, şeful poliţiei locale a fost spitalizat după ce un demonstrant l-a lovit în cap cu o bâtă.

Un miting antiamerican a avut loc marţi, în timpul vizitei preşedintelui Barack Obama la Atena. Mitingul a fost marcat de ciocniri generalizate, în zona Politehnicii, între anarhişti şi poliţişti antirevoltă.

Numeroşi susţinători ai stângii elene sunt în continuare extrem de nemulţumiţi de faptul că Statele Unite au susţinut dictatura opresivă din Grecia, în perioada de vârf a Războiului Rece.