Home » Știri » Radio România, 88 de ani de la prima emisie

Radio România, 88 de ani de la prima emisie

Octavian Palade / 01.11.2016, 11:35
Radio România, 88 de ani de la prima emisie

Radio România împlinește 88 de ani de la înfiinţare. Postul public de radio difuzează emisiuni cu caracter special şi materiale din arhivă.

Radio România aniversează 88 de ani de la înfiinţare. Pe parcursul zilei de marți, sunt difuzate emisiuni cu caracter special, cu invitaţi care vorbesc despre instituţie, precum şi materiale din arhivă publicate pe site-ul propriu, între care se numără depunerea de jurământ a Regelui Mihai I, dar şi un fragment de discurs susţinut de Mihail Sadoveanu despre Mihai Eminescu, anunță news.ro.

Printre materialele publicate pe site se numără înregistrări ale lui Eugen Preda, „părintele” Radiodifuziunii Române Moderne, Liviu Rebreanu, Lucian Blaga, care recită un poem dedicat lui Emil Cioran, Nicolae Iorga, Nicolae Titulescu, Petre Ţuţea, care spune un crez filosofic, în anul 1991, precum şi melodia ”Bun e vinul ghiurghiuliu”, interpretată de Maria Tănase, şi comentariul unei probe de săritură la înălţime susţinută de sportiva Iolanda Balaş.

Sociatatea Română de Radiodifuziune a organizat luni o zi a porţilor deschise, la care au participat peste 1.000 de persoane, printre care şi numeroși copii, potrivit unui reprezentant al Radio România.

Aeroportul Otopeni găzduiește marţi, de la ora 11.00, recitaluri ale Big Band-ului Radio şi ale Orchestrei de muzică populară Radio.

Postul public de radio a fost inaugurat pe data de 1 noiembrie 1928, ora 17.00, cu apelul „Alo, Alo, aici Radio Bucureşti, România”. Primele cuvinte au fost rostite de Dragomir Hurmuzescu, după care a urmat un recital de versuri scrise de Horia Furtună.

Societatea Română de Radiodifuziune (asociată deseori cu denumirea de Radio România) este un serviciu public autonom de radiodifuziune de interes național, cu atribuții de informare, educație și divertisment, independent editorial, care își desfășoară activitatea sub controlul Parlamentului, în condițiile Legii nr. 41 din 17 iulie 1994 (republicată și actualizată) și în conformitate cu convențiile internaționale la care România este parte.

La sfârșitul anului 1927, se pun bazele legale ale constituirii primei societăți naționale de radio din România, cu capital majoritar de stat, Consiliul de Miniștri declarând constituită Societatea de Difuziune Radiotelefonică din România.