Home » Știri » Raluca Turcan îl invită pe ministrul Justiției la şedinţa parlamentarilor PNL

Raluca Turcan îl invită pe ministrul Justiției la şedinţa parlamentarilor PNL

Sebastian Rotaru / 30.01.2017, 13:14
Raluca Turcan îl invită pe ministrul Justiției la şedinţa parlamentarilor PNL

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunţat, luni, că îl invită pe ministrul Justiţiei, Florin Iordache, la şedinţa parlamentarilor PNL de marţi.

Raluca Turcan a spus că i-a lansat invitația ministrului, pentru a-şi prezenta punctul de vedere asupra proiectului privind graţierea şi pentru a asculta opiniile liberalilor, anunță News.ro.

„Îi adresez public Ministrului Justiţiei, Florin Iordache, invitaţia de a participa la şedinţa grupurilor parlamentare reunite ale PNL, care va avea loc marţi, începând cu ora 16.00, la Parlament. Cu această ocazie, Ministrul Justiţiei va putea prezenta motivele pentru care doreşte continuarea procedurilor pentru promovarea iniţiativelor care privesc graţierea şi modificarea Codului Penal”, anunţă Raluca Turcan, într-un comunicat de presă.

Liderul interimar al PNL spune că parlamentarii liberali vor putea, cu această ocazie, să îşi prezinte argumentele pentru care Ministerul Justiţiei trebuie să renunţe la acest demers, „care depăşeşte cadrul de competenţă al Guvernului”.

„Îmi exprim speranţa că Ministrul Justiţiei va da curs acestei invitaţii, dovedind măcar în mod formal deschiderea către dezbaterea parlamentară şi dialogul cu partidele de Opoziţie”, spune Raluca Turcan.

Ministerul Justiţiei organizează, luni, o dezbatere publică privind proiectele de ordonanţă de urgenţă care vizează graţierea şi modificarea codurilor penale, la care sunt aşteptate peste 200 de persoane. Dezbaterea are loc la o zi după ce peste 40.000 de oameni au manifestat în Bucureşti împotriva celor două proiecte. Manifestaţii la care au participat, în total, peste 30.000 de oameni au avut loc, duminică, şi în Cluj-Napoca, Sibiu, Braşov, Iaşi, Timişoara, dar şi în diaspora. O altă demonstraţie a fost anunţată, pe Facebook, pentru luni dimineaţă, în faţa Ministerului Justiţiei.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la cinci ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani şi a celor cu boli incurabile în faze terminale. Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.