Home » Știri » Referendum: Grindeanu reacționează în urma deciziei președintelui

Referendum: Grindeanu reacționează în urma deciziei președintelui

Sebastian Rotaru / 24.01.2017, 13:06
Referendum: Grindeanu reacționează în urma deciziei președintelui

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, marţi, că a văzut scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis pe tema unui referendum şi i se pare „ciudat” că el nu a folosit termenul de graţiere.

Grindeanu a făcut declaraţiile la sosirea la sediul PSD din Băneasa, pe tema deciziei lui Iohannis de a organiza un referendum pe tema Justiției. Grindeanu și miniștrii s-au reunit, astăzi, pentru a discuta pe tema bugetului, la care participă şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

„Am primit şi eu hârtia de la Administraţia Prezidenţială (…) Ce mi se pare ciudat, faţă de ce am văzut aseară în anunţ, că nu se foloseşte termenul de graţiere. Probabil şi-a dat seama domnul preşedinte că nu e legal”, a spus premierul.

Preşedintele Klaus Iohannis a declanşat procedura pentru organizarea referendumului privind justiţia şi a transmis Parlamentului o scrisoare pe această temă. Preşedintele contestă cele două ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale.

„Marţi, 24 ianuarie a.c., Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a declanşat, în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la următoarea problemă de interes naţional: Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”, informează Administraţia Prezidenţială.

Scrisoarea pe tema acestui referendum a fost transmisă preşedinţilor celor două Camere, solicitând consultarea Parlamentului cu privire la problema sus menţionată.

„Referitor la declanşarea unui referendum naţional a fost informat şi Prim-ministrul României, domnul Sorin Mihai Grindeanu”, mai spune Administraţia Prezidenţială.

Liderul PSD, Liviu Dragnea a declarat luni seara, la România TV, că „nu este foarte limpede” dacă preşedintele Klaus Iohannis poate organiza un referendum pe tema graţierii, în condiţiile în care articolul 74 din Constituţie prevede că cetăţenii nu pot avea iniţiativă legislativă în aceste domenii, ca atare nici nu se pot pronunţa la un referendum în acest sens.

Articolul din Legea referendumului care enumera situaţiile şi temele considerate de interes naţional asupra cărora preşedintele poate solicita un referendum a fost declarat neconstituţional în 2006, CCR stabilind atunci că şeful statului este singurul care poate decide temele pentru consultarea populaţiei, iar Parlamentul nu se poate amesteca, cenzurându-i decizia.