Home » Știri » Regina Elisabetta a II-a, 65 de ani de la urcarea pe tron

Regina Elisabetta a II-a, 65 de ani de la urcarea pe tron

Sebastian Rotaru / 06.02.2017, 12:52
Regina Elisabetta a II-a, 65 de ani de la urcarea pe tron

Regina Elisabetta a II-a a intrat în istorie ca fiind e este primul monarh care a primit Jubileul de Safir, după 65 de ani de la urcarea pe tron.

Pe data de 6 februarie 2017, Regina Elisabetta a II-a aniversează 65 de ani de la urcarea pe tronul Marii Britanii, iar petrecerea se așteaptă să aibă loc într-un cadru restrâns, fără invitați speciali, scrie The Telegraph.

Artilera regală va trage 41 de salve de tun, în Green Park, în apropiere de Palatul Buckingham, reședința oficială a monarhilor britanici.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a urcat pe tron în anul 1952, la vârsta de 25 de ani, după moartea tatălui său, regele George al VI-lea. Ea fost văzută zâmbind, duminică, în timp ce primea flori de la mulțimea adunată în preajma bisericii Sf. Petru și Pavel din West Newton, potrivit Fox News. Regina a participat la slujbă alături de soțul său, ducele de Edinburgh.

Un portret al reginei, realizat în 2014 de către David Bailey și care o înfățișează pe regină într-o suită de bijuterii de safir pe care a primit-o de la regele George al VI-lea la nunta ei, a fost din nou arătat publicului.

Tot cu ocazia celebrării a 65 de ani de domnie, au fost create monede speciale de la cele de 5 lire până la cele 1.000 de lire, din aur masiv, cu o greutate de 1 kilogram. Monedele sunt puse în vânzare la prețul de 50.000 de lire sterline per unitate, iar pe aceste monede a fost gravată o propoziție rostită de regină în timpul unui discurs în Cape Town, cu ocazia împlinirii a 21 de ani, în 1947: „Toată viața mea, fie ea lungă sau scurtă, va fi în serviciul dumneavoastră”.

Regina Elisbetta a II-a s-ar putea să fie prozaică în legătură cu acest eveniment, ținând cont că a lipsit și de la ceremonia de Crăciun, din cauza unei gripe puternice.

În anul 2022, când regina va împlini 96 de ani, aceasta ar urma să primească Jubileul de Platină și ar celebra 70 de ani de la urcarea pe tron.